Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SDKÚ nemôže dať dôveru vláde, ktorá nepovie, čo bude robiť

Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa podpredsedníčky SDKÚ Lucie Žitňanskej vláda si nastavila latku príliš nízko tak, aby ju mohla pohodlne prekročiť.

Bratislava 3. mája (TASR) - Poslanci za opozičnú SDKÚ-DS pri hlasovaní nepodporia Programové vyhlásenie vlády SR, lebo nemôžu vysloviť dôveru kabinetu, ktorý si nedá námahu povedať, čo vlastne bude robiť.

Počas rozpravy k Programovému vyhláseniu vlády SR to uviedla poslankyňa Lucia Žitňanská, ktorá vystúpila za klub SDKÚ-DS.

"Miera konkrétnosti vládneho programu je veľmi nízka. Vláda si nastavila latku príliš nízko tak, aby ju mohla pohodlne prekročiť. Tam, kde nie sú merateľné ciele, tam nie je možná reálna kontrola a odpočet. Programové vyhlásenie je bianko šekom pre ministrov, ktorí sa buď príliš nenarobia alebo budú môcť urobiť prakticky čokoľvek," upozornila Žitňanská.

Podľa jej slov z vládneho programu nie je jasné, ako sa má zlepšiť život na Slovensku.

"Od momentu volieb, kedy bolo jasné, že Slovensko bude mať vládu jednej strany, sledujem to, že táto strana znižuje latku očakávania ľudí. Sľubovali sa istoty, vzbudzovali ste veľké očakávania, ale táto komunikačná stratégia smeruje k tomu, aby sa ľudia nastavili na realitu a neboli o štyri roky sklamaní a nespokojní," vysvetlila.

Tu bude player


Žitňanská súhlasí s tým, že je potrebné znižovať dlh, zabezpečiť hospodársky rast a znižovať nezamestnanosť. "To, čo mi chýba, je, aby ste normálne po slovensky povedali, ako to budete robiť. Na toto sme všetci zvedaví. Nie chýbajúce čísla sú skutočný problém vládneho programu, ale to, že ste predložili 70-stranovú encyklopédiu úradníckych fráz, no chýbajú odpovede," dodala opozičná poslankyňa.

Dušan Jarjabek (Smer-SD) v reakcii uviedol, že zo Žitňanskej vystúpenia bolo cítiť len žiarlivosť.

"Vy žiarlite na volebný výsledok, ktorý dosiahli iní a nie vy a namiesto toho, aby ste sa zamysleli nad tým, prečo ho dosiahli iní a nie vy, zase iba prázdno a úboho útočíte," odkázal predrečníčke. Na otázku, ako bude Smer-SD vládnuť, Jarjabek odvetil, že určite inak ako pravica. "To by vám pre túto chvíľu malo stačiť," uzavrel.