Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Reakcie politikov na rozhodnutie ÚS SR o zrušení Mečiarových amnestií

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská. Foto: TASR/Michal Svítok

Ministerka spravodlivosti L. Žitňanská vyzdvihla, že k zrušeniu amnestií došlo v zhode medzi vládou, parlamentom, prezidentom a vo výsledku aj Ústavným súdom.

Bratislava 31. mája (TASR) – Rozhodnutie Ústavného súdu SR otvára po 19 rokoch priestor na uplatnenie elementárnej spravodlivosti pre obete a poškodených. V reakcii na dnešné rozhodnutie, ktorým ÚS potvrdil zrušenie tzv. Mečiarových amnestií, to uviedol prezident SR Andrej Kiska.

Hlava štátu zároveň očakáva, že po definitívnom zrušení Mečiarových amnestií príde k procesu, ktorý určí, kto je osobne a trestne zodpovedný za zavlečenie Michala Kováča ml. do cudziny a súvisiace činy.

"Je vecou súdov, aby začali konať a rozhodovať vo všetkých veciach, v ktorých sa pre amnestie nesmelo pokračovať. Tak, aby ich zrušenie nezostalo len na papieri. Ľudia na Slovensku oprávnene očakávajú, že výsledkom budú spravodlivé a nespochybniteľné rozsudky našich súdov, ktoré konečne uzavrú túto temnú kapitolu v histórii našej krajiny," vyhlásil Kiska.

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska.
Foto: TASR - Martin Baumann


Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR dnes potvrdilo aprílové rozhodnutie NR SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi.

"ÚS SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej na neverejnom zasadnutí pléna 31. mája 2017 rozhodol: Uznesenie NR SR č. 570 z 5. apríla 2017 o zrušení článku V a článku VI rozhodnutia predsedu vlády Slovenskej republiky z 3. marca 1998 o amnestii uverejneného pod číslom 55/1998 Z. z., rozhodnutia predsedu vlády Slovenskej republiky zo 7. júla 1998 o amnestii uverejneného pod číslom 214/1998 Z. z. a rozhodnutia prezidenta Slovenskej republiky v konaní o milosť pre obvineného zo dňa 12. decembra 1997 je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky," uviedla hovorkyňa ÚS SR Martina Ferencová.

Poslanci Národnej rady SR 5. apríla zrušili amnestie Vladimíra Mečiara z 3. marca a 7. júla 1998 a milosť exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Dosiahli to prijatím uznesenia, za ktoré hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Právomoc rušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy SR.

DANKO: Máme za sebou prvú časť maturitnej skúšky


Koaličné strany Smer-SD, Most-Híd a SNS boli tie, ktoré prišli s právne čistým modelom zrušenia amnestií Vladimíra Mečiara, návrhy opozície boli tragikomické. Vyhlásil to dnes predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) v reakcii na verdikt pléna Ústavného súdu (ÚS) SR, ktoré potvrdilo aprílové rozhodnutie NR SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií a milosti exprezidenta Michala Kováča. Danko však upozorňuje, že máme za sebou len prvú časť maturitnej skúšky a čaká nás ešte dohľad Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP).

"Vyzývam všetkých, ktorí dnes nepatrične tancujú, aby si uvedomili, že nás ešte čaká preverenie ESĽP, na ktorý sa môžu obrátiť dotknutí účastníci. Ale je to svetlo na konci tunela a môže dôjsť k pretrhnutiu traumy," pripustil Danko.

Na margo doteraz neúspešných snáh zrušiť amnestie poznamenal, že tí, ktorým sa to nepodarilo, mali možno právne slabých ľudí alebo slabú vôľu. "Potvrdili sa moje slová, že NR SR najskôr musí získať kompetenciu rušiť amnestie a až potom môže rozhodnúť. Návrhy opozície boli tragikomické," odkázal.

Andrej Danko.
Foto: TASR/Martin Baumann


Danko poďakoval všetkým, ktorí sa zúčastnili tohto procesu a každému, kto prispel k vyriešeniu tejto traumy. "Som neskutočne hrdý na to, že ľudia, ktorí spojili svoje právne vedomie, našli právne čistý model, ktorým sa podarilo na hrane ústavnosti rozhodnúť o niečom, čo civilizovaný svet nepozná, a to je rušenie amnestií s výnimkou juhoamerických krajín, kde boli vojny či diktátorské režimy," upozornil.

Predseda NR SR však uznáva, že na Slovensku sa v 90. rokoch diali veci, ktoré si vyžadujú neštandardný prístup. "Zrušenie týchto amnestií nikoho neobviňuje, ale konštatuje, že nemôžu byť v súlade so záujmom štátu. Ak niekto zomrie, pocity musia ísť bokom. Je na mieste odstrániť blokáciu, aby bolo možné dopátrať sa, kto pochybil," podotkol.

O vine konkrétnych ľudí Danko hovoriť nechcel. "Nie som policajt, prokurátor ani sudca. Nebudem nikoho súdiť. Politik má robiť niečo iné, nie vyjadrovať sa, kto bol vinný. Ja nebudem pána Mečiara hodnotiť. Od orgánov činných v trestnom konaní očakávam, že si budú robiť svoju robotu," uzavrel s tým, že pre neho je to história.

FICO: Ukázalo sa, že podozrievať nás z nepoctivej hry bolo omylom


Dnešné rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý potvrdil zrušenie tzv. Mečiarových amnestií, vníma predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) ako dôkaz, že riešenie, ktoré v tejto záležitosti vládna koalícia prijala, je plne v súlade s Ústavou SR.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Premiér zároveň vidí vo verdikte ÚS i potvrdenie správnosti prijatého spôsobu riešenia. "Opäť sa ukázalo, že všetci, ktorí nás upodozrievali z nepoctivej hry, sa zasa hlboko mýlili," uviedol premiér v súvislosti s dnešným rozhodnutím ÚS SR.

E. TOMÁŠ: Je to pre Slovensko skvelá správa


Rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý potvrdil zrušenie Mečiarových amnestií, je skvelou správou pre Slovensko. Uviedol to na sociálnej sieti Facebook poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš, ktorý sa medzi prvými v Smere-SD vyslovil za zrušenie týchto amnestií.

Dnešné rozhodnutie Ústavného súdu je podľa neho aj "jasnou odpoveďou všetkým špekulantom, ktorí pochybovali o úprimnosti iniciatívy premiéra i vládnej koalície ako takej". "Som hrdý na to, že som ako poslanec Národnej rady SR mohol priamo svojím hlasom otvoriť dvere spravodlivosti. Nikdy by som nehlasoval inak," vyhlásil Tomáš.

Na snímke poslanec NR SR Erik Tomáš.
Foto: TASR/Martin Baumann


Prvým predstaviteľom Smeru-SD, ktorý jasne povedal, že by hlasoval za rušenie Mečiarových amnestií, bol minister kultúry Marek Maďarič. Zrušiť Mečiarove amnestie by však podľa neho nebolo možné bez priaznivej spoločenskej a politickej konštelácie. "Som rád, že sme ju nepremárnili," uviedol pre TASR Maďarič.

Na definitívne zrušenie Mečiarových amnestií reagoval aj vicepremiér pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD). "Ústavný súd svojím dnešným rozhodnutím potvrdil správnosť a ústavnosť nášho riešenia a definitívne dal bodku za čiernou škvrnou novodobej histórie Slovenska," uviedol na Facebooku Pellegrini.

ŽITŇANSKÁ: Po 19 rokoch sa podarilo odstrániť veľkú traumu SR


Po 19 rokoch a viacerých neúspešných pokusoch sa definitívne podarilo odstrániť jednu veľkú traumu tejto krajiny. V reakcii na dnešné rozhodnutie Ústavného súdu SR ohľadom zrušenia tzv. Mečiarových amnestií to uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Ministerka vyzdvihla, že k zrušeniu amnestií došlo v zhode medzi vládou, parlamentom, prezidentom a vo výsledku aj Ústavným súdom. „Práve zhoda najvyšších ústavných inštitúcií na spôsobe zrušenia amnestií svedčí o tom, že v kľúčových okamihoch a dôležitých témach ešte stále dokážeme komunikovať a nájsť východisko,“ napísala Žitňanská ďalej na sociálnej sieti.



BUGÁR: Zrušenie Mečiarových amnestií Ústavným súdom je bodka za mečiarizmom


Potvrdenie zrušenia Mečiarových amnestií Ústavným súdom SR je bodka za koncom mečiarizmu. Vyhlásil to dnes predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý zrušenie podporoval dlhé roky. Verí, že vrahovia Róberta Remiáša by mohli byť potrestaní.

"Teším sa, že po 19 rokov čakania a snáh sa podarilo odstrániť veľkú traumu z histórie Slovenska, zrušiť Mečiarove amnestie, ktoré zabránili viacerým krokom spravodlivosti," povedal s tým, že dnešok je veľkým dňom pre Slovensko aj pre Most-Híd.

"Je to aj potvrdením existencie strany Most-Híd," uviedol. Strana podľa Bugára vznikla preto, aby presadzovala hodnoty právneho štátu. A podpora zrušenia týchto amnestií k tomu podľa jeho slov patrí. Bugár poďakoval všetkým, ktorí sa pričinili o zrušenie Mečiarových amnestií.

Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár.
Foto: TASR/Martin Baumann


Ocenil, že sa v koalícii našla dohoda a návrh, ktorý potvrdil aj Ústavný súd SR. Zdôraznil, že bez súčinnosti najvyšších ústavných orgánov a koaličných partnerov by k zrušeniu Mečiarových amnestií neprišlo. "Tento štát a táto vláda má zmysel," poznamenal Bugár a poďakoval aj opozičným poslancom, ktorí hlasovali za zrušenie.

Poslanec Národnej rady SR Peter Kresák doplnil, že zrušením Mečiarových amnestií išlo o odstránenie jedného temného miesta v histórii SR, ktoré traumatizovalo spoločnosť.

"Rozviazali sme ruky prokuratúre a vyšetrovateľom. Ak sa potvrdí to, čo je vo vyšetrovacích spisoch, budú sa vznášať obvinenia," odpovedal na otázku, či budú potrestaní vinníci únosu prezidentovho syna Michala Kováča ml. a Remiášovej vraždy. Bugár doplnil, že by čakal, aby sa Vladimír Mečiar ospravedlnil, že bránil spravodlivosti.

SaS: Vítame to, amnestie boli čiernou škvrnou v histórii SR


Opozičná SaS víta dnešné rozhodnutie pléna Ústavného súdu SR, ktoré potvrdilo aprílové rozhodnutie NR SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi.

"Amorálne amnestie Vladimíra Mečiara, ktorými štátna moc chránila vlastné pochybenia, strana SaS vždy vnímala ako čiernu škvrnu na histórii Slovenska. Preto dnešné rozhodnutie ÚS vnímame ako významné symbolické gesto, ktorým Slovenská republika ukázala schopnosť vyrovnať sa aj s tienistými stránkami vlastnej minulosti," uviedol poslanec Martin Poliačik (SaS). Liberáli dúfajú, že pre príslušné orgány bude toto rozhodnutie signálom na vyvinutie maximálneho úsilia, aby po symbolickom geste nasledovali aj spravodlivé rozhodnutia.

OĽaNO: Zrušenie amnestií je víťazstvom spravodlivosti


Opozičné hnutie OĽaNO-NOVA považuje zrušenie nemorálnych amnestií Vladimíra Mečiara za víťazstvo spravodlivosti. Reaguje tak na verdikt pléna Ústavného súdu (ÚS) SR, ktoré dnes potvrdilo aprílové rozhodnutie NR SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi.

"Naše poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa počas dlhých rokov snažili o ich zrušenie. Opozičné strany už niekoľkokrát navrhovali zrušenie amnestií, no až tlak verejnosti donútil vládnu koalíciu konať. Osobitnú zásluhu na zrušení amnestií má náš kolega z poslaneckého klubu Ján Budaj, ako aj Anna Remiášová, matka zavraždeného Róberta Remiáša, ktorého smrť traumatizovala celú spoločnosť," uviedli Obyčajní a poďakovanie adresovali aj aktívnej občianskej spoločnosti, ktorá sa zasadzovala za ich zrušenie.

Na snímke opozičný poslanec NR SR Ján Budaj.
Foto: TASR – Jakub Kotian


"Napriek tomu, že Robert Fico, strany Smer-SD a SNS, ako aj jeden z ústavných sudcov dlhodobo tvrdili, že amnestie sa zrušiť nedajú, dnes vidíme, že kde je silná vôľa a dostatok presvedčených a odhodlaných ľudí, tam sa spôsob nájde. Toto víťazstvo je povzbudením a nádejou pre ľudí, že občianske angažovanie má zmysel a spravodlivosť môže napriek prekážkam zvíťaziť," uviedlo hnutie.

Budaj ocenil, že ÚS nezmaril nádeje občanov. "V tejto chvíli zdôrazňujem, že je to úspech verejnosti a aktívneho tlaku zdola, od občanov Slovenskej republiky," odkázal.

Zrušenie Mečiarových amnestií je podľa jeho slov trojitým víťazstvom. "Je to víťazstvo ukrivdených, ktorým amorálne amnestie upierali šancu na spravodlivosť. Víťazom sú aj občania Slovenska, keďže sa potvrdilo, že ich názor a aktivita dokážu zlomiť aj takú dlhoročnú nespravodlivosť, akou Mečiarove samoamnestie boli. Do tretice je to víťazstvo rozumu v súčasnej koalícii. Osobitne chcem pochváliť Roberta Fica, že dokázal vo veci Mečiarových amnestií ustúpiť," uviedol Budaj s dôvetkom, že zrušenie amnestií nie je zavŕšením vyrovnávania sa s érou mečiarizmu, ale len začiatkom.

B. KOLLÁR: Som rád, že sme nehlasovali zbytočne


Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár je rád, že Ústavný súd (ÚS) SR dnes potvrdil zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara a milosti Michala Kováča a poslanci Národnej rady SR tak zo seba pri hlasovaní neurobili užitočných idiotov. Kollár to uviedol pre TASR s tým, že teraz je to už na vyšetrovateľoch a súdoch, aby dospeli k spravodlivosti.

Podľa jeho slov hlasovaniu v parlamente predchádzala výbušná atmosféra medzi ľuďmi, ktorí si zrušenie amnestií spoločensky vyžiadali. "Vláda nemala inú možnosť, ako pristúpiť k ich zrušeniu. Som preto rád, že sme nehlasovali zbytočne," odkázal.

Poslanec NR SR Boris Kollár.
Foto: TASR/Martin Baumann


Kollár verí, že sa teraz nebude postupovať podľa hesla "korupcia neexistuje, skutok sa nestal". "Nasledovný postup prejudikovať neviem, ale pevne verím, že kompetentní nepôjdu podľa tejto šablóny," dodal.

Portál tvnoviny.sk dnes informoval, že plénum Ústavného súdu SR potvrdilo aprílové rozhodnutie parlamentu o zrušení amnestií udelených expremiérom Mečiarom a milosti udelenej exprezidentom Kováčom svojmu synovi. Na neverejnom rokovaní bolo osem sudcov za, dvaja boli proti.

HLINA: Za skutky, ktoré sa stali, treba niesť zodpovednosť a prijať trest


Za skutky, ktoré sa stali, je potrebné niesť zodpovednosť a prijať trest. V reakcii na potvrdenie zrušenia Mečiarových amnestií Ústavným súdom SR to pre TASR uviedol predseda KDH Alojz Hlina.

Predseda KDH Alojz Hlina.
Foto: TASR/Martin Baumann


"Je v našom záujme, aby sme boli spravodliví. Po tých všetkých rokoch sa možno hodí použiť aj slová žalmu - spravodliví nebudú opustení a ich deti nebudú žobrať o chlieb," doplnil Hlina. KDH sa roky v čase, keď bolo v parlamente, pokúšalo o zrušenie Mečiarových amnestií.