Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

L. ŽITŇANSKÁ: Potrebujeme efektívny nástroj boja proti trestným činom

Tlačová konferencia po zasadnutí Rady ministrov spravodlivosti EÚ 28 členských krajín Európskej únie, 8. júla 2016 v Bratislave. Na snímke vľavo eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová a vpravo ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská. FOTO TASR - Vladimír Benko/MV SR Foto: TASR Vladimír Benko/MV SR

Úrad európskeho prokurátora, boj proti počítačovej kriminalite a elektronická komunikácia - boli hlavné témy rokovania ministrov spravodlivosti štátov EÚ na neformálnom stretnutí v Bratislave.

Bratislava 8. júla (TASR) – Zriadenie úradu európskeho prokurátora, boj proti počítačovej kriminalite (konkrétne šifrovanie a boj proti trestnej činnosti) a elektronická komunikácia v oblasti justície - to boli hlavné témy, o ktorých dnes rokovali ministri spravodlivosti členských štátov EÚ na neformálnom stretnutí v Bratislave. Zasadnutiu predchádzalo štvrtkové (7.7.) rokovanie ministrov spravodlivosti krajín Východného partnerstva so zástupcami inštitúcií EÚ v Bratislave.

Rokovanie viedla podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská za prítomnosti eurokomisárky pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věry Jourovej.

Ministerka upozornila, že o návrhu na zriadenie európskeho prokurátora sa vedú rokovania už tri roky. Slovensko ho dostalo vo verzii, ktorá je už výrazne zmenená. "Našou ambíciou je dostať za rokovací stôl kompletnú verziu po náročných rokovaniach,“ povedala Žitňanská. Dodala, že po tom, čo komisia predloží analýzu finančnej efektívnosti inštitútu, sa bude v diskusiách pokračovať tak, aby sa dosiahol maximálny možný pokrok.

"Všetci si uvedomujeme, že potrebujeme efektívny nástroj boja proti trestným činom, ktoré sa dotýkajú finančných záujmov EÚ,“ uviedla. Zhodli sa na tom, že nechcú budovať inštitúciu len pre inštitúciu.



Ministri rokovali aj o elektronickej justícii. Podľa Žitňanskej sa zhodli na tom, že všetci podporujú elektronizáciu justície aj v rámci európskeho priestoru, pretože elektronizácia justície zjednodušuje prístup k spravodlivosti na jednej strane a zefektívňuje justičné systémy na strane druhej. Dôraz kládli na ochranu súkromia a náklady, ktoré by nemali znamenať znemožnenie prístupu k spravodlivosti. "Som presvedčená o tom, že elektronická justícia je budúcnosť justície v európskom priestore i na Slovensku,“ konštatovala.

Počas rokovania sa dotkli i témy počítačovej kriminality, ktorá rezonuje najmä po teroristických útokoch. Na jednej strane ju spája ochrana súkromia a na druhej stane to, aby štáty disponovali účinnými nástrojmi v rámci odhaľovania a trestania závažných trestných činov vrátane terorizmu. "Nemôžeme dopustiť, aby verejná moc ťahala za kratší koniec,“ povedala Žitňanská.

Žitňanská vyzdvihla, že najmä pri téme počítačovej kriminality je úplne zrejmá pridaná hodnota EÚ v podobe kooperácie štátov, pretože ide o výzvy, ktoré sú prakticky nezvládnuteľné na úrovni jednotlivých členských štátov.

Eurokomisárka Věra Jourová ocenila začiatok slovenského predsedníctva. Potvrdila, že rokovaniam dominoval európsky prokurátor, označila ich za pokrokové. "Ako reálny termín prijatia nariadenia o európskom prokurátorovi v rámci Rady ministrov vidím koniec tohto roka,“ uviedla komisárka. Návrh by podľa jej slov mal byť efektívnym riešením stíhania a vyšetrovania závažnej finančnej kriminality, ktorá je v Európe bezhraničná.

Na snímke skupinová fotografia ministrov spravodlivosti EÚ na zasadnutí Rady ministrov spravodlivosti 28 členských krajín Európskej únie, 8. júla 2016 v Bratislave. Uprostred hostiteľka, ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská so svojimi partnermi, holandským ministrom spravodlivosti Gerardom Adriaanom van der Steurom (vľavo) a maltským ministrom spravodlivosti Owenom Bonnicim (vpravo). FOTO TASR - Vladimír Benko/MV SR
Foto: TASR Vladimír Benko/MV SR


Jeho kompetencie označila za kľúčovú otázku, o ktorej sa bude ďalej diskutovať. Bližšie špecifikovala len to, že znovu musia otvoriť otázku, či európsky prokurátor bude vyšetrovať aj prípady, keď časť európskych peňazí v rámci nich je väčšia ako časť tých národných. Chcú však dosiahnuť výsledky, ktoré budú právne nespochybniteľné.


160727-500-391_LIVE_20160708 b

Ďalej prezentovala smernicu o praní špinavých peňazí, ktorou reaguje na potrebu "upchatia dier“ vo finančných systémoch, aby nemohli byť zneužívané, najmä teroristami v plánovaných akciách. Smernica zároveň reaguje na nedávnu kauzu Panama papers. Neobišla ani legislatívu Brusel 2a. Ako vysvetlila, ide o návrh zrýchlenia konania v prípade únosu dieťaťa jedným z rodičov, keďže v Európe je takmer 2000 únosov ročne.

Jourová informovala taktiež o tom, že v druhej polovici roka bude Európska komisia schvaľovať pravidlá pre insolvenčné konanie. "Pôjde o minimálnu harmonizáciu pravidiel," dodala.