Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

ŽITŇANSKÁ: Preverovanie posudkov v energetike nerieši možný konflikt

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská Foto: TASR/Pavel Neubauer

Uviedla to dnes po rokovaní vlády šéfka rezortu spravodlivosti Lucia Žitňanská. Ministerstvo sa sústredí na to, či sa posudky vyhotovili v súlade so štandardmi a právnymi predpismi.


Bratislava 22. februára (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR pri preverovaní znaleckých posudkov majetku energetických firiem od znalcov, spolupracujúcich s bývalým predsedom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefom Holjenčíkom, nerieši možný konflikt záujmov. Rezort sa sústredí na to, či sa posudky vyhotovili v súlade so štandardmi a právnymi predpismi. Uviedla to dnes po rokovaní vlády šéfka MS SR Lucia Žitňanská (Most-Híd) v reakcii na preverovanie posudkov, na ktoré v utorok (21.2.) upozornil Denník N.

"My neriešime konflikt záujmov, my riešime, či boli znalecké posudky vyhotovené v súlade so štandardmi a právnymi predpismi a teda, či aj odmeny boli vyčíslené v súlade s právnymi predpismi. To je to, na čo sa my môžeme pozrieť," priblížila.

Denník N 21. februára informoval, že sumy za rýchlo robené znalecké posudky majetku energetických firiem nezodpovedajú cenníkom. Posudky písali aj členovia orgánov týchto podnikov a aj preto chce znalcov spätne skontrolovať ministerstvo spravodlivosti.

Len veľmi všeobecne naformulované zmluvy pre znalcov a tvorcov podkladov pre znalecké posudky, z ktorých nie je zrejmé, čo presne mali ich autori robiť. K tomu vysoké fakturované sumy, ktoré nemali znalci pri bežných hodinových cenách kedy odrobiť. Spolupráca na znaleckých posudkoch s firmami, ktoré nie sú zapísané v registri znalcov. Zmluva na vyše 155.000 eur s firmou bez zamestnancov, s ktorou sa nedá skontaktovať. Tak vyzerala spolupráca medzi ÚRSO na analýzach a posudkoch k distribučným firmám v energetike, ktoré potom ovplyvnili tvorbu regulovaných cien.

Išlo pritom o ostro sledovanú akciu dohodnutú s vládou. Regulačný úrad na ňu pri tvorbe rozpočtu dostal navyše 1,8 milióna eur oproti bežnému roku.

Znalcov podľa Denníka N vyberalo vedenie regulačného úradu, zmluvy s nimi podpisoval Holjenčík, ktorý je aj prezidentom Slovenskej komory znalcov. Hovorca regulačného úradu Radoslav Igaz potvrdil, že vedenie úradu zodpovedalo za výber znalcov "podľa potreby", ako aj za vyfakturované sumy. Mnohé bili do očí. Pri niektorých by napríklad museli pracovať 15 hodín denne vrátane víkendov a sviatkov. Znalecká činnosť pritom nie je ich hlavnou pracovnou náplňou.