Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ŽITŇANSKÁ: Sláviť ústavu znamená sláviť princíp, že zákon je nad mocou

Na snímke podpredsedníčka vlády SR a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská počas odhalenia pamätnej tabule venovanej maďarským Židom, ktorí sa stali obeťami nacistického režimu v pracovnom tábore Bratislava - Petržalka v Bratislave 29. marca 2017. Foto: TASR/Pavol Zachar

Na margo otázky, či Slovensko potrebuje meniť ústavu, ministerka spravodlivosti SR uviedla, že sú v nej pasáže, ktoré by sa dali upraviť inak a lepšie

Bratislava 2. septembra (TASR) – Sláviť ústavu neznamená iba sláviť základný zákon štátu, ale malo by to znamenať sláviť princíp, na ktorom jej text stojí - že zákon a pravidlá sú nad mocou aj nad vzťahmi. V súvislosti s piatkovým (1.9.) štátnym sviatkom Dňa Ústavy SR to uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Podľa Žitňanskej je potrebné dať tomuto štátnemu sviatku aj širší, civilizačný obsah.

Skutočná, fundamentálna zmena fungovania spoločnosti totiž nastane len vtedy, keď sa nám všetkým dostane pod kožu, že demokratická spoločnosť a právny štát stoja na pravidlách a ich dodržiavaní. Nie na moci a vzťahoch. Vtedy, keď sa toto stane dennodenným modelom fungovania. Rovnako na hradnom kopci v Bratislave, na sídlisku v Košiciach aj v každej malej obci,“ zdôraznila na sociálnej sieti ministerka.

Na margo otázky, či Slovensko potrebuje meniť ústavu, Žitňanská uviedla, že sú v nej pasáže, ktoré by sa dali upraviť inak a lepšie. „Ale tá kľúčová zmena by aj tak mala spočívať v zažití si toho, k čomu sme sa v roku 1989 a aj pri vstupe do EÚ prihlásili. Že v demokratickej spoločnosti nad mocou a vzťahmi existujú pravidlá, ktoré treba rešpektovať. O toto sa treba usilovať dennodenne, krok za krokom,“ doplnila.