Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Žitňanská: Súdna rada môže byť doplnená pred voľbou do Luxemburgu

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská. Foto: TASR - Jakub Kotian

Súdna rada má opakovanú voľbu kandidáta luxemburského súdu naplánovanú na 29. januára.

Bratislava 20. januára (TASR) – V súčasnosti nekompletná Súdna rada by mohla byť doplnená ešte pred voľbou kandidáta na post sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Snažiť sa o to bude ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Rozprávať sa o tom chce s koaličnými partnermi.

Súdna rada má opakovanú voľbu kandidáta luxemburského súdu naplánovanú na 29. januára. V celkom 18-člennom vrcholnom orgáne súdnictva sú v súčasnosti neobsadené až tri kreslá, keď parlament stále nezvolil jedného z troch svojich zástupcov a dvoch zástupcov nenominovala vláda. Hrozí, že sa pri voľbe nepodarí nájsť potrebnú väčšinu desiatich hlasov pre jedného z trojice uchádzačov o prestížny medzinárodný súdny post.

„Mám záujem doplnenie členov Súdnej rady riešiť, potrebujeme sa o tom ešte porozprávať v koalícii,“ uviedla v stredu (17.1.) na pôde Úradu vlády Žitňanská. „Nechcem prejudikovať, musíme sa k tej téme ešte vrátiť,“ odpovedala na otázku, či je doplnenie reálne.

Národná rada SR svojho zástupcu s najväčšou pravdepodobnosťou nestihne dovoliť. Jej najbližšia schôdza sa začína 30. januára, teda až deň po voľbe v Súdnej rade. Vládna strana Smer-SD tiež zatiaľ nepredstavila kandidáta, ktorý má nahradiť štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú. Tá sa vzdala kandidatúry po tom, ako sa proti nej postavil koaličný partner - strana Most-Híd.

Naopak, stihnúť by to mohla vláda, kde už má ministerka Žitňanská vybratých adeptov z akademického prostredia. Ich mená zatiaľ verejnosti nepredstavila.

Slovensko má problém z obsadením medzinárodného súdneho postu, keď boli poradným výborom Rady EÚ odmietnutí už dvaja jeho kandidáti. Súdna rada bude voliť kandidáta po štvrtý raz spomedzi trojice Ján Mazák, Ivan Rumana a Michal Kučera. K týmto menám sa Žitňanská nechcela konkrétne vyjadrovať.

„V tejto chvíli mi neprináleží hodnotiť kandidátov na sudcov Všeobecného súdu EÚ, ale myslím si, že Súdna rada má z čoho vybrať a verím, že vyberie kandidáta,“ uviedla ministerka, ktorá v tomto prípade nevyužila svoju právomoc nominovať potenciálneho kandidáta do voľby v Súdnej rade.

„Ja si myslím, že tí kandidáti ktorí sú navrhnutí, spĺňajú kritériá a je na Súdnej rade, aby vybrala,“ uviedla Žitňanská. „Pevne verím, že sa pohneme ďalej,“ vyjadrila vieru, že sa januárová voľba vydarí.

Slovensku sa podarilo získať jedno z 12 miest dodatočných sudcov, ktoré pribudli na Všeobecnom súde EÚ v rámci jeho reformy. Miesto už malo byť obsadené, súdu tak v súčasnosti náš sudca chýba a musí sa zaobísť bez neho. Dvaja predošlí kandidáti - Mária Patakyová a Radoslav Procházka - neuspeli a boli odmietnutí poradným výborom Rady EÚ. Patakyová pre nedostatočnú znalosť francúzštiny, ktorá je pracovným jazykom v luxemburskom súde, Procházka pre nedostatok morálnej integrity.