Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

L. ŽITŇANSKÁ: Úlohou číslo jeden je zvýšiť vymožiteľnosť práva

Predseda vlády SR Robert Fico oficiálne uviedol ministerku spravodlivosti SR Luciu Žitňanskú (na snímke) do úradu na Ministerstve spravodlivosti SR 30. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Prvým z troch ministrov, ktorých dnes premiér Robert Fico oficiálne uviedol do úradu, je Lucia Žitňanská.

Bratislava 30. marca (TASR) – Prvým z troch ministrov, ktorých dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) oficiálne uviedol do úradu, je Lucia Žitňanská (Most-Híd). Do kancelárie ministerky spravodlivosti sa vracia po tretí raz, rezort viedla už v rokoch 2006 a 2010 až 2011.

Pri tejto príležitosti nová ministerka vyhlásila, že prichádza s jasným cieľom, presadiť svoje priority. Za tie označila protikorupčné opatrenia, zefektívnenie systému súdnictva a oblasť ľudských práv. "Som presvedčená o tom, že verejná kontrola justície a zásadné opatrenia na zefektívnenie chodu súdov, ktoré povedú k zrýchleniu súdneho konania, sú naozaj kľúčové veci, ktoré sa očakávajú aj od tejto vlády," uviedla.

Zdôraznila, že ministerstvo má v porovnaní s rokmi 2010 až 2011, keď tu pôsobila naposledy, v gescii oblasť ľudských práv. "Nechcem, aby práve v tejto dobe bola táto oblasť zanedbaná," uviedla s tým, že sa bude intenzívne venovať tejto problematike.

"Treba aj chodiť po Slovensku a dávať jasne najavo, že ľudské práva, tak ako ich dnes poznáme, boli zagarantované po druhej svetovej vojne ako odpoveď na to, aby isté veci sa nikdy neopakovali a vidím, že jednoducho v tejto spoločnosti si to mnoho ľudí neuvedomuje," povedala.

Žitňanská oznámila, že v snahe znížiť priestor pre korupčné správanie chce prijať účinný protischránkový zákon vzťahujúci sa na všetky verejné zdroje, prijať úpravu o zákaze poskytovania a prijímania neetických výhod, vytvoriť podmienky na zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti osôb nakladajúcich s verejnými zdrojmi, zdokonaliť a rozšíriť systém povinného zverejňovania zmlúv a dôsledne uplatňovať princíp otvoreného vládnutia.

Zefektívniť prácu súdov a zrýchliť súdne konania sa bude snažiť presadením zvýšenia verejnej kontroly justície od výberu, cez hodnotenie až po disciplinárne konanie sudcov, posilnením občianskeho prvku v Súdnej rade SR a navrhovaním základných opatrení na zvýšenie efektívnosti súdov. To, či bude treba pridať nových sudcov, ukáže podľa nej až analýza, ktorú dá vypracovať.

S premiérom sa Žitňanská na úrade rozprávala podľa jej slov o tvorbe programového vyhlásenia vlády. Prvé rozhodnutia v úrade prijme po príchode druhej štátnej tajomníčky, ktorú by vláda mala vymenovať dnes. Do funkcie sa vracia Mária Kolíková, ktorá stála po boku Žitňanskej už počas vlády Ivety Radičovej. "Predpokladám, že prvé úlohy padnú zajtra na operatívnej porade," vysvetlila.

Ešte minulý týždeň sa Žitňanská stretla s doterajším šéfom rezortu Tomášom Borecom (nominant Smeru-SD). Zhodnotila, že agendu jej odovzdal korektným spôsobom. Na otázku, aké najväčšie chyby urobil jej predchodca, uviedla, že treba zvýšiť výkon ohľadom vytvárania podmienok na zrýchlenie súdneho konania.

V utorok (29.3.) Žitňanská absolvovala i stretnutie s predsedníčkou Súdnej rady SR Janou Bajánkovou a predsedníčkou Najvyššieho súdu SR Danielou Švecovou. "Myslím si, že dokážeme korektne spolupracovať v záujme toho, aby sa fungovanie justície zlepšilo," doplnila.