Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

L. Žitňanská: To, že ÚS nerozhoduje z procesných dôvodov, je problém

Lucia Žitňanská Foto: TASR/Martin Baumann

Uviedla to v dnešnej v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Bratislava 21. septembra (TASR) – To, že Ústavný súd (ÚS) SR nerozhoduje z procesných dôvodov, je podľa poslankyne Národnej rady SR Lucie Žitňanskej (Most-Híd) problém, keďže si tým neplní svoju základnú funkciu. Uviedla to v dnešnej v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Reagovala tak aj na prípad z tohto týždňa, keď Ústavný súd nerozhodol o návrhu skupiny poslancov na preskúmanie ústavnosti novely zákona o štátnom občianstve.

Žitňanská avizovala, že ÚS má povedať, či je nejaký zákon v súlade s Ústavou SR, alebo nie. Vedieť by to podľa nej mali nielen občania, ale aj zložky štátnej moci, aby tak poznali, v akých mantineloch ústavy sa majú pri schvaľovaní zákonov pohybovať. "Tento stav treba riešiť, otvoriť diskusiu a zmeniť ústavu i zákony. Ústavný súd musí prijímať rozhodnutia," konštatovala.

Nevymenovanie ústavných sudcov, ktorí dnes v 13-členom pléne chýbajú, však Žitňanská nespája s tým, že ÚS nerozhoduje z procesných dôvodov. Pripomenula, že podobné prípady sa stávali aj v minulosti, keď bol ÚS plne obsadený. Myslí si ale, že je lepšie, ak je ústavná inštitúcia kompletná a môže pracovať v úplnom zložení.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) uviedol, že pre zachovanie právnej stability je dôležité, aby ÚS rozhodol o všetkých otázkach ústavnosti jasným "áno alebo nie". Výnimkou by mohla byť len tá situácia, ak by nastali iné technické problémy. Dvaja nevymenovaní sudcovia na ÚS ale podľa neho chýbajú. "Určite je tam znížená schopnosť mobility a schopnosť rozhodovať. Je logické, že tam chýbajú. Bol by som rád, aby boli čím skôr na svojom mieste a aby bol Ústavný súd kompletný," zdôraznil.