Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ŽITŇANSKÁ: V Rimavskej Sobote štát postaví väznicu pre 832 odsúdených

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská. Foto: TASR/Martin Baumann

Hlavným dôvodom rozšírenia kapacity pre výkon trestu je podľa ministerky dlhodobo nepriaznivý vývoj počtu väznených, kritická naplnenosť ústavov a nepriaznivý technický stav väzenských objektov.

Bratislava 14. novembra (TASR) – Slovensko postaví novú väznicu. S návrhom prišla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá ho predložila do medzirezortného pripomienkovania. Nový mužský väzenský ústav s kapacitou 832 miest má vyrásť v Rimavskej Sobote - Sabovej a štát ho chce postaviť a prevádzkovať formou verejno-súkromného partnerstva. Dvadsaťročná koncesia má podľa odhadov rezortu predstavovať celkový náklad 222,7 milióna eur. Ďalších 154 miliónov eur štát minie v rámci zvýšených výdavkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

Hlavným dôvodom rozšírenia kapacity pre výkon trestu je podľa ministerky dlhodobo nepriaznivý vývoj počtu väznených, kritická naplnenosť ústavov a nepriaznivý technický stav väzenských objektov. „V prvom rade máme naplnenú kapacitu väzníc skoro na 100 percent a je trend síce pomalého, postupného, ale trvalého nárastu počtu obvinených a odsúdených osôb,“ zdôvodnila Žitňanská v utorok na tlačovej konferencii v Bratislave.

Slovensku sa nedarí napĺňať odporúčania Európskeho výboru na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania na zabezpečenie minimálnej ubytovacej plochy štyri štvorcové metre pre jedného odsúdeného. To však nezmení ani výstavba novej väznice, situácia sa však podľa ministerky posunie výrazne vpred.

„Väznica by mala spĺňať najprísnejšie kritériá bezpečnosti a bude postavená na úrovni maximálneho stupňa stráženia, vrátane umiestnenia odsúdených na doživotné tresty,“ priblížil generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan. V tejto súvislosti bude potrebné prijať 298 príslušníkov ZVJS a 42 civilných zamestnancov. Práve hľadanie nových dozorcov môže byť podľa Ivana problém, zbor sa totiž už v súčasnosti potyká s nedostatkom kádrov a zníženým záujmom o profesiu.

V Rimavskej Sobote sa nebude stavať len nová väznica. Perspektívne tu môže byť neskôr dostavaný aj ďalší detenčný ústav v závislosti od toho, ako bude postačovať detenčný ústav v Hronovciach. Ten by malo Slovensko po rokoch príprav dokončiť v nasledujúcich rokoch.

O potrebe výstavby novej väznice sa na Slovensku diskutuje s prestávkami už viac ako dve desiatky rokov. Generálny riaditeľ ZVJS informoval, že aktuálne je v slovenských ústavoch 10.200 väznených. Ku koncu októbra ubytovacie kapacity dosiahli obsadenosť 99,66 percenta. Pri prepočte ubytovacej plochy štyri štvorcové metre na jedného odsúdeného bola ubytovacia kapacita využitá dokonca na 102,1 percenta.



Podľa ministerstva je predpoklad, že počet väznených bude aj naďalej rásť a v ďalších desiatich rokoch presiahne hranicu 11.000. Ivan tiež pripomenul, že na nástup do výkonu trestu čaká viac ako 1600 odsúdených a v zahraniční je vo väzniciach 900 odsúdených Slovákov, ktorí by mohli byť presunutí v budúcnosti na Slovensko. Z 18 väzenských zariadení, ktoré sú dnes v prevádzke, je 13 starších ako 30 rokov. Väčšina ústavou nemá žiadne alebo len veľmi obmedzené možnosti na rozširovanie, pripomenul rezort.

Štúdia uskutočniteľnosti ukázala, že najvhodnejšie je využitie verejno-súkromného partnerstva. Koncesná zmluva by mala byť uzatvorená po dostavaní väznice na roky 2021 až 2041. „Keď si to spočítate a prepočítate na výdavky na jeden rok, tak to predstavuje okolo 18 miliónov eur ročne. V každom prípade je to asi rozumnejšie ako jednorazový výdavok zo strany štátu,“ obhajuje tento spôsob financovania Žitňanská. Pripomenula, že na tento účel nie je možné použiť eurofondy.

Súkromný partner by mal väznicu postaviť a prevádzkovať s výnimkou činností, ktoré môže zabezpečovať jedine štát. Tými sú napríklad stráženie a práca s odsúdenými. Podľa generálneho riaditeľa ZVJS bude mať koncesionár tiež povinnosť zabezpečiť 60-percentnú zamestnanosť odsúdených, čo znamená 300 až 400 pracovných miest. „V tomto regióne to nie je maličkosť,“ naznačil Ivan neľahkú úlohu, ktorá bude na súkromníka čakať.

Rimavskú Sobotu si štát vybral už pred rokmi, pretože juhovýchod Slovenska je lokalitou, kde väzenské zariadenie chýba. Ešte v roku 1995 tu bol preto zakúpený areál Štátneho semenárskeho majetku. V súčasnosti ho ZVJS využíva ako otvorené oddelenie pre 65 odsúdených s minimálnym stupňom stráženia. Oddelenie tu ostane aj po dostavaní novej väznice, akurát sa zníži jeho kapacita.

Podľa ministerky sa výstavbou väznice v tejto časti krajiny bude dariť Slovensku lepšie plniť medzinárodné odporúčania, aby si odsúdení odpykávali trest v optimálnej vzdialenosti od ich domovov a bola zachovaná dostupnosť pre ich rodiny. Nerovnomerné rozmiestnenie väzníc je problémom aj pre pracovníkov sociálnej kurately, probačných a mediačných úradníkov. To všetko znižuje účinnosť resocializácie.