Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ladislav B. má ísť na päť rokov do väzenia, voči rozsudku sa odvolal

Na snímke Ladislav B. čaká na hlavné pojednávanie v kauze neoprávnene vyplatenej vratky DPH v hodnote 2 milióny eur, 7. novembra 2018 na Okresnom súde Bratislava 2. Foto: TASR - Martin Baumann

Sadzba za zločin neodvedenia dane a poistného je sedem až 12 rokov.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Podnikateľ Ladislav B. je vinný zo spáchania zločinu neodvedenia dane a poistného, za čo dostal nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Previnil sa uplatnením neoprávnenej vratky DPH voči svojej spoločnosti BL 202 vo výške takmer dva milióny eur. Rozsudok si vypočul v stredu na Okresnom súde Bratislava II po tom, ako svoju vinu priznal a skutok oľutoval. Bašternák zároveň dostal zákaz päť rokov podnikať.

Obhajca Ladislava B. Peter Filip sa na mieste voči rozsudku odvolal, prokurátor si zobral čas na rozmyslenie. Sadzba za zločin neodvedenia dane a poistného je sedem až 12 rokov. Súd však v prípade Ladislava B. zohľadnil poľahčujúce okolnosti, ako čistý register trestov, priznanie sa ku skutku, jeho oľutovanie a uhradenie škody.

Prokurátor ešte pri prednesení obžaloby povedal, že cieľom prevodov 12 bytov bolo len vylákanie daňovej výhody. Výsledkom bol vykázaný nadmerný odpočet DPH vo výške takmer dva milióny eur. Okrem nepodmienečného trestu žiadal aj prepadnutie majetku Ladislava B.

Obhajca Filip sa v rámci záverečnej reči s návrhom trestu nestotožnil. "V otázke rozhodovania o vine je právna situácia mimoriadne jednoduchá, keďže môj klient vyhlásil, že je vinný. Nielenže to vyhlásil, ale v zákonom stanovenej lehote uhradil predmetnú sumu. Vzhľadom na skutočnosť, že môj klient 10. januára 2018 uhradil 1,7 milióna eur, navrhujem ho oslobodiť spod obžaloby, lebo trestnosť činu zanikla. Navrhujem aj alternatívny návrh, a to trest odňatia slobody s podmienečným odkladom jeho výkonu," povedal Filip.

Za prekvapujúci označil návrh na prepadnutie majetku. Filip povedal, že zastupoval množstvo klientov v rovnakých trestných veciach, ale prepadnutie majetku sa žiada len pri Ladislavovi B. Ladislav B. sa vyjadrovať pred médiami nechcel, neodpovedal na žiadnu otázku. "Môžete mu klásť otázky, nedostanete odpovede. Nie sme na tlačovej konferencii, aj keď to tak vyzerá. A nie je to príjemné," povedal novinárom Filip.

Úrad špeciálnej prokuratúry ešte koncom marca informoval, že prokurátor neakceptoval návrh Ladislava B. na zastavenie trestného stíhania z dôvodu účinnej ľútosti a na podnikateľa podal obžalobu pre trestný čin neodvedenia dane a poistného.

Prehľad udalostí súvisiacich s touto kauzou


13. apríla 2016 – Začalo sa trestné stíhanie vo veci uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu DPH spoločnosťou BL-202, týkajúcej sa nehnuteľnosti Five Star Residence. Išlo o bratislavský bytový komplex Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana K. Spoločnosť Ladislava B. v ňom podľa obvinenia kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur.

29. júna 2016 - V bytovom komplexe, v ktorom sídli viacero firiem podnikateľa Ladislava B., podozrivého z daňových podvodov, prebiehala policajná razia. Policajti boli na mieste od 7. hodiny rána, prišli si po účtovníctvo firiem Ladislava B. Pre kauzu opozícia žiadala odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý má byť s Ladislavom B. prepojený a mal zasahovať do vyšetrovania kauzy.

14. februára 2017 – Policajti vykonali päť domových prehliadok a jednu prehliadku iných priestorov a pozemkov, kde bol dôvodný predpoklad zaistenia listinných dôkazov, ktoré by mali mať súvislosť s vyšetrovaním podozrenia z daňových trestných činov.

17. marca 2017 – Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil podnikateľa Ladislava B. zo zločinu neodvedenia dane a poistného.

21. marca 2017 – Strana SaS vyzvala premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby splnil sľub a odsťahoval sa z bytu v komplexe Bonaparte, ktorý si mal prenajať od podnikateľa Ladislava B. Toho NAKA obvinila zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Podľa premiéra Roberta Fica obvinenie Ladislava B. potvrdilo, že vyšetrovaniu takýchto prípadov nič nebráni.

25. apríla 2017 – Podnikateľ Ladislav B. podal sťažnosť voči uzneseniu vyšetrovateľa NAKA o vznesení obvinenia pre zločin neodvedenia dane a poistného.

28. apríla 2017 – Prokuratúra nepodala na súd návrh na začatie konania o vyslovenie nadobudnutia majetku z nelegálnych príjmov podnikateľa Ladislava B., ktorý je obvinený zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Okresná prokuratúra Bratislava I skonštatovala, že nie sú splnené podmienky na podanie návrhu, pretože "rozdiel medzi hodnotou majetku a zistenými príjmami a ďalšími finančnými záväzkami neprevyšoval 1500-násobok minimálnej mzdy na rok 2016". Prokuratúra z tohto dôvodu vrátila spis finančnej polícii. O preskúmanie pôvodu majetku podnikateľa s väzbami na vládne špičky požiadali ministerstvo vnútra, Prezídium Policajného zboru a NAKA.

17. augusta 2017 – Podnikateľ Ladislav B. vypovedal pred vyšetrovateľom NAKA, kde si mal počas výsluchu uplatniť inštitút tzv. "účinnej ľútosti".

19. decembra 2017 – Policajný prezident Tibor Gašpar avizoval, že polícia chce začiatkom roka 2018 uzavrieť návrhom na podanie obžaloby prípad, v ktorom figuruje Ladislav B. Podľa policajného prezidenta má Ladislav B. po ukončení vyšetrovania 24 hodín na to, aby uhradil škodu, čo vyžaduje účinná ľútosť, ktorú si chcel uplatniť. V ďalšom štádiu to bude na prokuratúre, aby záujem obvineného posúdila.

8. februára 2018 - V prípade daňového trestného činu Ladislava B. sa oprávnené osoby oboznámili s výsledkami vyšetrovania a celý spis bude zaslaný dozorujúcemu prokurátorovi na ďalšie konanie. Obvinený Ladislav B. si mal uplatniť účinnú ľútosť a jeho povinnosťou je taktiež zaplatiť dlžnú sumu vo výške zhruba dva milióny eur.
- Portál Aktuality.sk informoval, že podnikateľ Ladislav Bašternák si už uplatnil účinnú ľútosť a vrátil štátu asi dva milióny eur. Portálu to potvrdil zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní.

16. februára 2018 - Polícia uzavrela kauzu Ladislava B. návrhom na podanie obžaloby.

23. marca 2018 - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) neakceptoval návrh obvineného Ladislava B. na zastavenie trestného stíhania z dôvodu účinnej ľútosti a na podnikateľa podal obžalobu pre trestný čin neodvedenia dane a poistného. Trestná vec sa týka vyplatenia DPH vo výške takmer dva milióny eur spoločnosti BL 202 v súvislosti s kúpou bytov v komplexe Five Star Residence.

7. novembra 2018 - Podnikateľ Ladislav B. priznal vinu a oľutoval svoj čin. Povedal to na hlavnom pojednávaní na Okresnom súde Bratislava II, kde čelil obžalobe zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Trestná vec sa týka vyplatenia vratky DPH vo výške takmer dva milióny eur jeho spoločnosti BL 202 v súvislosti s kúpou 12 bytov v komplexe Five Star Residence. Obhajca Ladislava B. Peter Filip sa na mieste voči rozsudku odvolal, prokurátor si zobral čas na rozmyslenie.