Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. Lajčák: AeroMobil sa v Bruseli stretol s obrovským záujmom

Na archívnej snímke podpredsedníčka Európskej komisie a vysoká komisárka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák si pozerajú Aeromobil 1. júna 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

AeroMobil bude v budove Justus Lipsius vystavený počas celého júla.

Brusel 7. júla (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák dnes po slávnostnom otvorení vizuálnej prezentácie slovenského predsedníctva v budove Rady EÚ Bruseli uviedol, že sa počas podobných výstav iných predsedníckych krajín nestretol s takým veľkým záujmom ako v prípade AeroMobilu, lietajúceho auta zo Slovenska. To predstavuje jeden zo štyroch prírodných živlov, na ktorých Slovensko založilo svoju prezentáciu v Bruseli.

AeroMobil bude v budove Justus Lipsius vystavený počas celého júla. Lajčák pred novinármi zopakoval, že Slováci musia byť hrdí na všetky štyri živly, ktoré sa vystavujú v podobe konkrétnych inovatívnych produktov. Dodal, že keď jeho tím uvažoval o tom, ako prezentovať Slovensko, voľba padla na snahu ukázať Európanom Slovensko ako modernú a inovatívnu krajinu dobrých nápadov.

"Zvolili sme tento prístup, cez štyri živly, a pochopiteľne najväčší záujem je o AeroMobil. Za celé roky, čo sem chodím, a všetky tie predsedníctva, ktoré sa tu predstavujú, tak som sa nestretol s takým záujmom o predstavenie predsedníctva ako práve o to naše," vyhlásil Lajčák.

Vyjadril nádej, že aj vďaka exponátom, ktoré Slovensko vystavilo v Rade EÚ a ktoré mnohým "vyrazia dych", sa Európania budú na Slovensko a Slovákov pozerať ináč.



"Samozrejme, lietajúce auto, to je rozprávka. Videli sme to iba vo filmoch. Ľudia nechcú veriť, že existuje v skutočnosti, ale to lietajúce auto potvrdzuje, že ak ľudia majú dobré nápady a pevnú vôľu, tak vedia svoje sny pretaviť do skutočnosti," zdôraznil Lajčák.

Pre TASR priznal, že ak by mal možnosť, tak by nezaváhal a okamžite si vyskúšal prvé funkčné lietajúce aute na svete.