Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

M. Lajčák: V Čiernej Hore je potrebné venovať sa najmä ekonomike

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Minister zahraničných vecí SR M.Lajčák by do budúcnosti by uvítal, ak by Čierna Hora úspešne ukončila rokovania a stala sa členom EÚ.

Bratislava 24. mája (TASR) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák pripúšťa, že ešte stále sú v Čiernej Hore politické sily, ktoré sa nezmierili s nezávislosťou krajiny ani po desiatich rokoch. "Pochopiteľne, hlavná oblasť, ktorej sa treba venovať, je ekonomika. To znamená, životná úroveň sa zvyšuje, ale stále sú tu rozdiely medzi regiónmi a plus ekonomika je zraniteľná, je založená na cestovnom ruchu," uviedol Lajčák, ktorý sa pred pár dňami vrátil z pracovnej cesty v Čiernej Hore. Absolvoval ju pri príležitosti 10. výročia obnovenia nezávislosti krajiny.

V máji 2006 sa uskutočnilo v Čiernej Hore referendum, v ktorom sa Čiernohorci mali vysloviť k otázke nezávislosti. Viac ako 55 percent zúčastnených voličov súhlasilo s osamostatnením. "To referendum som z poverenia EÚ organizoval ja. Nastavili sme podmienky referenda šité na mieru tejto krajine, to znamená, že som vtedy určil, že referendum bude platné, ak sa za nezávislosť vysloví 55 percent zo všetkých tých, ktorí sa zúčastnia na hlasovaní. No a dopadlo to pre priaznivcov nezávislosti úspešne, ale pre mňa je kľúčové to, že nespochybniteľný je proces, keďže účasť bola viac ako 86 percent," povedal.

Čiernu Horu sleduje celé obdobie od osamostatnenia. Je rád, že za desať rokov krajina dosiahla viac, než by si vtedy aj tí najväčší optimisti dokázali predstaviť. Zdôraznil, že je najďalej v procese rokovaní o integrácii do EÚ z celého regiónu. Má otvorených 22 kapitol a dve predbežne zatvorené. Iba minulý týždeň podpísala Prístupový protokol do NATO a stala sa tak de facto členom aliancie. "Je konštruktívnou krajinou v rámci regiónu. To znamená, nemá problémy so žiadnym susedom, naopak, je stabilizujúcim faktorom v regióne. Bez toho, aby som šiel do ďalších ukazovateľov, potvrdilo sa, že Čierna Hora je životaschopná, že naozaj sa stala konštruktívnou súčasťou medzinárodného spoločenstva," povedal Lajčák.

Do budúcnosti by uvítal, ak by krajina úspešne ukončila svoje rokovania a stala sa členom EÚ. Podľa neho by na politickej scéne mala riešiť skôr otázky ekonomického a sociálneho charakteru a už nie otázku samostatnosti. Taktiež by uvítal úspech jej infraštruktúrnych projektov. Jeden z nich sa týka diaľnice, ktorá vedie na juh Chorvátska, aby sa prepojila až na Čiernu Horu a tým sa zjednodušil prístup do krajiny aj pre slovenských občanov.