Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

M. Lajčáka prekvapil dôvod neúčasti P. Csákyho na slávnosti

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák Foto: TASR

Lajčák upozornil, že historický okamih spred 10 rokov odštartoval novú kapitolu v dejinách Slovenska, ktorú dnes, s výnimkou hŕstky politických dobrodruhov, nikto nespochybňuje.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák prijal s prekvapením vysvetlenie Pála Csákyho neprísť na stredajší galavečer pri príležitosti 10. výročia vstupu SR do Európskej únie.

Csáky, ktorý bol v čase vstupu podpredsedom vlády, odriekol svoju účasť pre protestnú akciu na podporu Hedvigy Žákovej Malinovej. Tú v ten istý deň organizuje neformálna záujmová organizácia Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku. Podľa Csákyho niet pochýb o tom, že jeho miesto je na strane protestujúcich a nie súčasných predstaviteľov štátu. "Je mi veľmi ľúto, že som nútený pristúpiť k takému kroku, no nech sa pozrie každý do zrkadla, či dodržiava princípy skutočne demokratického štátu," vysvetlil.

Lajčák upozornil, že historický okamih spred 10 rokov odštartoval novú kapitolu v dejinách Slovenska, ktorú dnes, s výnimkou hŕstky politických dobrodruhov, nikto nespochybňuje.

"Zdôvodňovať svoju neúčasť na tomto podujatí podporením nesúvisiacej demonštrácie, spájať 10-ročné pôsobenie samostatného Slovenska v Európe s prípadom Hedvigy Malinovej znamená nevnímať rozmery a súvislosti priestoru, v ktorom žijeme," reagoval minister pre TASR.

V tomto kontexte zopakoval poľutovanie nad snahami narúšať oslavy euronarodenín a zneužívať oslavy na manifestácie, ktoré s danou témou nemajú nič spoločné.

Na stredajšom podujatí sa v historickej budove Slovenského národného divadla zúčastnia najvyšší ústavní činitelia SR, osobnosti politického, kultúrneho a spoločenského života ako aj tí, ktorí sa pričinili o vstup Slovenska do EÚ. Pozvanie prijali predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, predseda Európskej rady Herman von Rompuy a podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.