Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

M. LAJČÁK: Vytvorenie európskej zahraničnej služby zviditeľnilo EÚ

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Lajčák je jediným z ministrov zahraničných vecí 28-členného bloku, ktorý mal praktickú skúsenosť s činnosťou EEAS, keďže v nej v decembri 2010 získal čelné miesto.

Bratislava 14. júla (TASR) - Vytvorenie Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (EEAS) bolo jednoznačne pozitívnym a úspešným krokom. "Zviditeľnilo to Európsku úniu. Urobilo jej pôsobenie smerom navonok rýchlejším, efektívnejším a zároveň prehľadnejším a logickejším. Pod túto službu dnes spadá 140 delegácií diplomatických zastúpení EÚ," priblížil pre TASR minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

EEAS začala pôsobiť k 1. januáru 2011 na základe Lisabonskej zmluvy. Po jej vzniku sa dohodlo, že v polovici roka 2013 vysoká predstaviteľka Catherine Ashtonová predloží jej hodnotenie. Už niekoľko mesiacov sa medzi diplomatmi diskutuje o fungovaní služby a odporúčaniach pre prípadné zmeny.

K nim napríklad podľa Lajčáka patrí aj to, či má mať vysoký predstaviteľ svojho politického zástupcu alebo nie. "Catherine Ashtonová je jediný politický predstaviteľ tejto služby, pričom na národnej úrovni má každý minister jedného alebo viacerých politických zástupcov, čiže z tohto pohľadu je logická otázka," poznamenal.

Ďalšou témou, o ktorej sa bude debatovať, je vzťah a prepojenie EEAS a národných diplomacií. Týka sa to napríklad spôsobu výberu a dĺžky pôsobenia diplomatov z členských štátov v nej. Konštatoval, že pri ich definitívnom odchode z národnej scény, by to pre také štáty ako Slovensko znamenalo intelektuálne ochudobnenie. "Dôležité je, aby tam vybraní ľudia nejaký čas odslúžili a vrátili sa so skúsenosťami domov," podčiarkol.

Hovoriť sa tiež bude o vzťahu európskej zahraničnej služby s Európskou komisiou a europarlamentom, ako aj výmenou informácií medzi členskými štátmi a o budovaní spoločných Európskych domov. "Tém je veľa," dodal.

Lajčák je jediným z ministrov zahraničných vecí 28-členného bloku, ktorý mal praktickú skúsenosť s činnosťou EEAS, keďže v nej v decembri 2010 získal čelné miesto. Bol výkonným riaditeľom pre Európu a Strednú Áziu. "Poznám jej fungovanie zvnútra aj zvonku a snažím sa tieto skúsenosti využiť na to, aby služba bola ešte efektívnejšia a aby členské štáty cítili, že sú jej spoluvlastníkmi," poznamenal s tým, že o EEAS sa jednoznačne mohla oprieť tak Ashtonová, ako aj eurokomisár pre rozširovanie Štefan Füle. "Sú v nej kvalitní ľudia a administratívna kapacita služby je veľmi dobrá," uzavrel minister.