Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Lajčák diskutoval o úlohe a smerovaní transatlantických vzťahov

Na archívnej snímke Miroslav Lajčák. Foto: TASR Pavel Neubauer

Miroslav Lajčák zdôraznil nevyhnutnosť úzkej spolupráce a vzájomnej koordinácie partnerov z oboch brehov Atlantiku.

Lisabon 26. júna (TASR) - Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák sa v stredu zúčastnil na zasadnutí Transatlantickej kontaktnej skupiny, ktoré sa konalo v Lisabone v rámci Európskej rady pre vonkajšie vzťahy (ECFR). TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Spolu s ďalšími prítomnými účastníkmi diskutovali o aktuálnych otázkach spojených s úlohou a smerovaním transatlantických vzťahov. Lajčák zdôraznil nevyhnutnosť úzkej spolupráce a vzájomnej koordinácie partnerov z oboch brehov Atlantiku.

Medzi viac ako 110 členmi ECFR a účastníkmi výročnej konferencie boli aj ministri zahraničných vecí Portugalska, Moldavska a ďalšie osobnosti ako Carl Bildt, Javier Solana, niekoľko bývalých premiérov a ministrov zahraničných vecí a okolo 60 pozorovateľov a hostí.

Európska rada pre zahraničné vzťahy (ECFR) je paneurópsky think-tank, ktorý sa zaoberá podporou koherentnej a efektívnej politiky založenej na vyznávaní európskych hodnôt. Venuje sa európskej zahraničnej a bezpečnostnej politike, poskytuje platformu pre výmenu názorov a podporuje konštruktívnu diskusiu o úlohe Európy vo svete. Má pobočky v siedmich európskych hlavných mestách a jej členmi sú bývalí ministri zahraničných vecí, poslanci Európskeho parlamentu, generálni tajomníci NATO a iní prominentní politici z členských i nečlenských krajín EÚ.