Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lajčák diskutoval v Jordánsku o úlohe regionálnej spolupráce vo svete

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa Lajčáka predstavujú oblasti ako Afganistan, Africký roh, Sahel, ale i západný Balkán výzvu, ktorá si vyžaduje alternatívne prístupy k procesom zmierenia a udržania mieru.

Ammán/Bratislava 6. apríla (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák sa v sobotu zúčastnil v Jordánsku na 10. zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) pre Blízky východ a severnú Afriku. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVaEZ SR).

Šéf slovenskej diplomacie vystúpil v rámci zahraničnopolitickej panelovej diskusie s názvom "Prekonávanie prekážok", zameranej na aktuálne otázky týkajúce sa výziev, potenciálu a strategického postavenia regiónov v rýchlo sa meniacom globálnom svete.

Na tejto diskusii sa zúčastnili lídri z rôznych regiónov; spoločne s ministrom diskutovali prezident Džibutska Ismail Omar Guelleh, predseda afganskej vlády Abdulláh Abdulláh, ministerka cestovného ruchu Egypta a štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Bangladéša.

Podľa Lajčáka predstavujú oblasti ako Afganistan, Africký roh, Sahel, ale i západný Balkán výzvu, ktorá si vyžaduje alternatívne prístupy k procesom zmierenia a udržania mieru. Minister sa v diskusii venoval najmä súčasnej situácii na západnom Balkáne a poučeniam z historických skúseností regiónu.

"Neexistuje rovnaké riešenie pre rôzne regionálne okolnosti. Príklad vývoja západného Balkánu však ponúka univerzálne platné poučenie. Zmierenie a pokrok sú možné, ak sú prítomné dva faktory. Prvým sú odvážni lídri s vôľou meniť veci k lepšiemu, tým druhým je spolupráca s partnermi s jasnou víziou konečného cieľa," uviedol.

V tomto kontexte privítal nedávny pozitívny posun vo vzťahoch Severného Macedónska a Grécka. Zdôraznil tiež, že budúcnosť regiónu je v Európskej únii a vízia členstva musí byť pri splnení všetkých prístupových podmienok stanovených EÚ naplnená.

Minister Lajčák absolvoval taktiež viaceré bilaterálne stretnutia. O dianí v regióne Blízkeho východu a severnej Afriky či fungovaní Ligy arabských štátov (LAŠ) hovoril s bývalým generálnym tajomníkom LAŠ a exministrom zahraničných vecí Egypta Amrom Músom. Partneri diskutovali aj o spoločných prienikoch vzťahov medzi Ligou arabských štátov a Európskou úniou.

Šéf slovenskej diplomacie sa v rámci stretnutia s podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí Kosova Behgjetom Pacollim zaujímal o možnosti odblokovania dialógu medzi Belehradom a Prištinou, ktorého cieľom by malo byť uzavretie komplexnej právne záväznej dohody o normalizácii ich vzájomných vzťahov. Zároveň poukázal na nekonštruktívne kroky Prištiny, ktoré neprispievajú k budovaniu vzájomnej dôvery, ako bolo zavedenie ciel na dovoz tovarov zo Srbska a Bosny a Hercegoviny. Lajčák potvrdil pretrvávajúcu podporu Slovenska pre reformné a integračné procesy v regióne západného Balkánu vrátane Kosova. Ministri hovorili aj o napĺňaní priorít slovenského predsedníctva v rámci OBSE vo vzťahu ku Kosovu a o prípravách júnovej návštevy predsedu OBSE M. Lajčáka v Prištine.

Na stretnutí s ministrom zahraničných vecí Palestíny Rijádom al-Malkím informoval minister Lajčák partnera o prípravnom procese plánovaného otvorenia Slovenského kultúrneho a informačného centra v Jeruzaleme. Partneri tiež prediskutovali súčasné dianie v regióne a dynamiku vo vzťahu Izraela a Palestíny. Lajčák zároveň potvrdil nemennosť pozície EÚ, ktorá v tejto otázke zostáva v súlade s medzinárodným právom a prijatými rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN.

Bilaterálne otázky rezonovali aj počas stretnutia ministra Lajčáka s jeho jordánskym rezortným kolegom Ajmanom Safadím. Partneri konštatovali bezproblémovú spoluprácu ako na dvojstrannej úrovni, tak aj v multilaterálnej oblasti. V rámci medzinárodnej spolupráce vyzdvihli blízkosť názorov na základné medzinárodné a regionálne otázky, medzi ktoré patrí boj proti terorizmu, budúcnosť blízkovýchodného mierového procesu či ekonomická spolupráca. Lajčák pozval jordánskeho ministra na návštevu Slovenskej republiky.

S osobitným koordinátorom generálneho tajomníka OSN pre mierový proces na Blízkom východe Nikolajom Mladenovom hovorili o aktuálnych otázkach týkajúcich sa eskalujúceho napätia v oblasti Golanských výšin, humanitárnej krízy a vnútropolitickej situácie v regióne, dodal tlačový odbor MZVaEZ.