Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lajčák: EÚ má záujem na dodržiavaní iránskej jadrovej dohody

Miroslav Lajčák, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Ďalšiemu zhoršovaniu situácie by podľa Lajčáka mala zabrániť aj pokračujúca diplomatická komunikácia medzi EÚ a Teheránom.

Brusel 15. júla (TASR) - Ministri zahraničných vecí krajín EÚ na pondelkovom zasadnutí v Bruseli diskutovali aj o súčasnej situácii okolo medzinárodnej dohody o jadrovom programe Iránu.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák pre TASR uviedol, že pondelkové diskusie potvrdili pozíciu vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federicy Mogheriniovej, ktorá vyzvala Irán, aby neprijímal ďalšie opatrenia porušujúce jadrovú dohodu z roku 2015.

"My vnímame dohodu s Iránom ako významný úspech diplomacie a zároveň ako prostriedok, ktorý zabránil tomu, aby Irán eventuálne vyvinul jadrovú zbraň a preto pevne stojíme za touto dohodou. Nie sme stotožnení s filozofiou menej za menej, čiže keď Spojené štáty odstúpili od dohody, tak aj Irán čiastočne od tejto dohody odstúpi," uviedol Lajčák.

Podľa neho ide o trend, ktorý vzbudzuje obavy, že "nesmeruje k ničomu dobrému".

Podľa slovenského ministra všetky členské krajiny EÚ vyjadrujú silnú a jednotnú podporu pre iránsku jadrovú dohodu. Vyzývajú tiež na upokojenie napätia okolo Iránu, aby sa nestalo, že sa nejaké incidenty "sa vymknú spod kontroly" a povedú k neželaným dôsledkom.

"Práve preto sme zaslali toto silné posolstvo, že nemáme záujem o konflikt, máme záujem na tom, aby táto dohoda bola aj naďalej dodržiavaná," vysvetlil Lajčák.

Ďalšiemu zhoršovaniu situácie by podľa neho mala zabrániť aj pokračujúca diplomatická komunikácia medzi EÚ a Teheránom.

Spravodajca TASR Jaromír Novak