Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

M. LAJČÁK: EÚ nemá dostatočnú koordináciu svojej energetickej politiky

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a podpredseda vlády SR Miroslav Lajčák počas tlačovej konferencie k summitu V4 a N8 v Grand Hoteli Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 13. marca 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

"Európska únia je najväčší zákazník, pokiaľ ide o odber plynu, napriek tomu sme opakovane vystavení rozličným hrám, manipuláciám," upozornil minister zahraničných vecí.

Štrbské Pleso 13. marca (TASR) – Ministri krajín Vyšehradskej skupiny, Severskej rady a pobaltských krajín (NB8) na dvojdňovom rokovaní (12. a 13. marca) na Štrbskom Plese prediskutovali aj širšie otázky týkajúce sa energetiky. Zhodli sa, že energetická bezpečnosť v kontexte krízy na Ukrajine nebola pre Európu nikdy takou dôležitou otázkou, ako je dnes. Diskutovali o naliehavej potrebe posilnenia bezpečnosti energetických dodávok, zvýšenia energetickej efektivity, udržania konkurenčných cien energií a zároveň znižovania závislosti od dodávok plynu a ropy, a to s celkovou víziou vytvoriť nízkouhlíkovú ekonomiku.

"Európska únia (EÚ) je najväčší zákazník, pokiaľ ide o odber plynu, napriek tomu sme opakovane vystavení rozličným hrám, manipuláciám, platíme rozličné ceny za ten istý plyn, a to je práve pre to, že Európska únia ako taká nemá dostatočnú koordináciu svojej energetickej politiky. To sa snaží terajšia Európska komisia zmeniť a zásadný predpoklad je, aby sme neboli odkázaní na jeden zdroj," upozornil minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Podľa neho si ľudia na Slovensku dlhé roky mysleli, že keď cez našu krajinu prechádza významný objem tranzitu ďalej na Západ, tak sa nám nemôže nič stať. Už rok 2009 nás podľa ministra vyviedol z omylu.



"Ďalšia vec je terajšia situácia a ohlasované plány Ruska obísť Ukrajinu, a teda aj Slovensko a budovať alternatívne trasy. My sme už dávno museli prijať kroky, aby sme sa nemuseli prebúdzať s otázkou, či budú mať naše domácnosti a firmy plyn, alebo nie. Dnes sme v situácii, že máme naše dodávky plynu zabezpečené. Máme reverz z Českej republiky, máme reverz z Rakúska, máme interkonektor s Maďarskom, ktorý je pripravený na spustenie, budujeme prepojenie s Poľskom, čiže už dnes nehrozí, že by sme boli odblokovaní od plynu," ubezpečil slovenský minister.



Druhá vec podľa neho je otázka Slovenska ako tranzitnej krajiny. V tejto súvislosti vyzdvihol projekt Eastring, ktorý vláda SR podporuje a aktívne o ňom rokuje s krajinami, ktorých sa to týka, teda Maďarskom, Rumunskom a Bulharskom. "To je projekt, ktorý aj zabezpečuje diverzifikáciu dodávok plynu, zabezpečuje severojužné prepojenie a rovnako zachováva úlohu Slovenska ako tranzitnej krajiny," objasnil Lajčák. Dodal, že pozitívne vníma fakt, že na Slovensko opäť prúdia dodávky plynu v takom objeme, ako majú.

Ministri na rokovaní zároveň uznali, že energetickú bezpečnosť EÚ možno zvýšiť využívaním domácich obnoviteľných zdrojov. K zníženiu energetickej závislosti EÚ aj zvýšeniu energetickej bezpečnosti v prípade elektriny aj plynu, možno podľa nich prispieť aj zmiernením energetického dopytu pomocou zvýšenia energetickej efektivity. Tá je nevyhnutná, nakoľko najlacnejšia a najčistejšia energia je tá, ktorú nespotrebujeme.