Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Lajčák: Európu nezaujíma zloženie vlády, ale či zvládne predsedníctvo

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák Foto: TASR - Michal Svítok

Výsledkami volieb sa podľa šéfa rezortu diplomacie Slovensko zaradilo do hlavného európskeho prúdu – teda medzi krajiny s neprehľadnou politickou situáciou a krajiny s extrémistami v parlamente.

Bratislava 9. marca (TASR) – Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Smer-SD) očakáva od novej vlády, že bude proeurópska. Uviedol to dnes po zasadnutí vlády.

„Slovensko potrebuje Európsku úniu a chcem, aby si vláda bola vedomá toho, aké je dôležité naše predsedníctvo,“ povedal Lajčák. Nechcel sa vyjadriť k Richardovi Sulíkovi (SaS) ako možnému premiérovi, ktorý má euroskeptické názory.

„Bol by som rád, aby si všetci lídri uvedomovali, že to, koho máme vo vláde, Európu až tak veľmi nezaujíma, ale to, či Slovensko profesionálne zvládne predsedníctvo, to je to, čo všetkých zaujíma,“ zdôraznil.



Výsledkami volieb sa podľa šéfa rezortu diplomacie Slovensko zaradilo do hlavného európskeho prúdu – teda medzi krajiny s neprehľadnou politickou situáciou a krajiny s extrémistami v parlamente. „Žiaľ, nevybočujeme z toho prúdu. Boli sme mimo, aj politickou stabilitou, aj tým že sme nemali takéto strany, dneska ich máme,“ dodal.

Tieto slová potvrdil aj minister financií a podpredseda Smeru-SD Peter Kažimír. Opísal, že v pondelok (7.3.) ho na rokovaní v Bruseli kolegovia uvítali v „klube krajín s komplikovaným spôsobom vládnutia“. „Nie sme žiadnou výnimkou, komplikovaná situácia je napríklad v Španielsku či Írsku,“ pripomenul.

Kažimír zdôraznil, že pred novou vládou stoja vážne úlohy súvisiace s predsedníctvom, o ktorých by sa malo rozprávať „hneď ako stúpne hmla“. Výsledok politických rokovaní nechcel odhadovať. „Je to téma pre veľkých chlapcov a ja k nim nepatrím,“ povedal.



„Pevne verím, že si nikto teraz nedelí fleky ani stoličky, k týmto témam je ešte ďaleko. Ide o to, aby si konkrétni ľudia mohli sadnúť za jeden stôl a mali dosť figúrok na šachovnici,“ zhodnotil aktuálnu politickú situáciu Kažimír.