Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vláda podporí Lajčáka, ak bude kandidovať za generálneho tajomníka OSN

Miroslav Lajčák, archívne foto Foto: TASR/AP

Aktuálnemu šéfovi tejto medzinárodnej organizácie Pan Ki-munovi vyprší mandát koncom tohto roka.

Bratislava 14. januára (TASR) - Zoznam kandidátov na post generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) má byť hotový v marci. Členské štáty dostali v decembri list, aby navrhli svojich uchádzačov o túto funkciu. Slovensko tak zatiaľ nespravilo.

Ako pre TASR uviedol šéf Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Erik Tomáš, v prípade, ak súčasný minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák prijme kandidatúru, tak bude jediným nominantom vlády SR na tento post. "Má jej plnú podporu," dodal.

Minister podľa hovorcu rezortu diplomacie Petra Stana oznámi vo vhodnom čase, či do procesu vstúpi podaním svojej kandidatúry. "Situáciu okolo voľby nového generálneho tajomníka OSN sleduje a vyhodnocuje," priblížil pre TASR.

Svoj záujem netají ani bývalý minister zahraničných vecí a súčasný osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka OSN v Iraku Ján Kubiš.

Aktuálnemu šéfovi tejto medzinárodnej organizácie Pan Ki-munovi vyprší mandát koncom tohto roka.

Generálneho tajomníka vymenúva na päť rokov Valné zhromaždenie OSN. Deje sa tak po predchádzajúcom odporúčaní Bezpečnostnej rady OSN, takže päť stálych členov rady má v tejto otázke prakticky právo veta. V súlade s nepísanými pravidlami generálny tajomník nepochádza zo žiadnej z týchto piatich mocností (USA, Rusko, Čína, Veľká Británia a Francúzsko). Dodržiava sa tiež tradícia rotácie postu medzi jednotlivými kontinentmi.

Poslední štyria generálni tajomníci pochádzali z Peru, Egypta, Ghany a Južnej Kórey. Pozorovatelia predpokladajú, že tentoraz by ho mohol obsadiť uchádzač z východoeurópskej skupiny.

Oficiálnymi kandidátmi sú za Slovinsko exprezident Danilo Türk, za Macedónsko bývalý predseda Valného zhromaždenia OSN Srgjan Kerim a za Bulharsko súčasná šéfka UNESCO Irina Bokovová. Tej médiá dávajú najväčšiu šancu uspieť.