Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Lajčák k paktu OSN o migrácii: Vyhlásenie Arbourovej hovorí za všetko

Na archívnej snímke M. Lajčák. Foto: TASR Dano Veselský

Kanadská právnička Louise Arbourová označila za poľutovaniahodný postoj krajín, ktoré od migračnej dohody odstúpili.

Brusel 10. decembra (TASR) - Rada EÚ pre zahraničné veci, ktorá v pondelok zasadala v Bruseli, bola ochudobnená o viacerých šéfov diplomacií členských štátov. Tí sa totiž zúčastnili na medzivládnej konferencii v Marrákeši kvôli odsúhlaseniu paktu OSN o migrácii. Uviedol to v rozhovore pre TASR minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

"Môj názor na toto je úplne jasný," pripomenul Lajčák, ktorý bol pri júlovej finalizácii tejto celosvetovej dohody vo funkcii predsedu Valného zhromaždenia OSN a ktorý bol vzhľadom na význam tejto dohody ochotný vzdať sa postu šéfa diplomacie v slovenskej vláde.

Lajčák pripomenul, že niektorí jeho rezortní kolegovia neboli na zasadnutí Rady ministrov v Bruseli práve preto, lebo zastupovali svoje krajiny v Marrákeši.

"Je to realita," odkázal na snahy medzinárodnej verejnosti v marockej metropole týkajúce sa bezpečnej, riadenej a legálnej migrácie. "Všimol som si vyjadrenie generálnej tajomníčky konferencie OSN v Marrákeši Louise Arbourovej, ktoré podľa mňa hovorí za všetko," povedal Lajčák.

Kanadská právnička Louise Arbourová, ktorá vystupuje ako osobitná vyslankyňa generálneho tajomníka OSN pre medzinárodnú migráciu, označila za "poľutovaniahodný" postoj krajín, ktoré od migračnej dohody odstúpili aj napriek tomu, že ešte v júli s ňou súhlasili. Pripomenula, že v lete sa rokovania o migračnom pakte skončili konsenzom, a priznala, že je "trochu podráždená" šírením nesprávnych informácií o texte migračnej dohody.

"Dohoda nevytvára žiadne nové záväzky. Nestanovuje žiadne právo na migráciu, žiadnu povinnosť pre štáty. Text je explicitný," spresnila Arbourová, podľa ktorej ide o prepojenie krajín na báze dôvery, a nie obmedzovania. Spresnila tiež, že pokiaľ ide o otázku práv alebo povinností štátov voči nelegálnym migrantom, pakt OSN nepridáva nič nové do už existujúceho medzinárodného práva v oblasti zmlúv a dohovorov o ľudských právach.

Pakt OSN o migrácii bude ratifikovaný vo forme uznesenia 19. decembra na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)