Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

M. LAJČÁK: O kvótach sa už v EÚ nehovorí a je to aj zásluha Slovenska

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR/AP

V EÚ sa podľa ministra zahraničných vecí na stôl dostávajú otázky ochrany vonkajších hraníc, dôslednej registrácie či spolupráca s krajinami pôvodu a krajinami tranzitu.

Bratislava 17. januára (TASR) – Na pôde európskych inštitúcií už asi tri mesiace nikto o povinných kvótach pre prerozdelenie utečencov nehovorí. A to, že téma už nie je na programe dňa, je veľká zásluha Slovenska a Vyšehradskej štvorky. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

"V Európskej únii to však nefunguje tak, že sa to zruší, slávnostne odvolá, roztrhá sa papier. Jednoducho sa téma zatlačí do úzadia a nehovorí sa o nej," podotkol Lajčák na margo prípadného zrušenia kvót. Mechanizmus však podľa neho ani nefunguje a štáty ho neplnia. "K dnešnému dňu bolo relokovaných 272 ľudí, čo je 0,17 percenta z objemu. Keby sme relokovali aj všetkých 160.000, čo sme tým vyriešili, keď medzičasom prišiel milión ľudí?" zdôraznil Lajčák.

Minister podotkol tiež, že z 11 hotspotov, kde by sme mali registrovať prichádzajúcich migrantov, fungujú len tri. "Môže teda niekto povedať, že to funguje? A nemôže pritom vravieť, že na vine sme my. EÚ zvolila administratívne riešenie komplexného problému, ešte ani tie kvóty sme nevyriešili inak ako diletantsky," podotkol Lajčák.

Predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR František Šebej (Most-Híd) poukazuje na to, že kvóty nesú v sebe riziko vytvoriť z toho stály mechanizmus pomerného riedenia prítoku utečencov, namiesto toho, aby sa príval migrantov zastavil a vyriešila príčina samotnej migrácie. "Už existuje masa ľudí, o ktorých sa treba postarať, ale ktorých ciele a potreby treba tiež brať od úvahy. Evidentne to, na čom sa EÚ dohodla hlasovaním, nefunguje tam, kde to fungovať má," podotkol.

Ale téma sa vracia v jazyku, ktorý používa predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Ten kritizuje členské štáty za nerešpektovanie záväzkov pri relokácii utečencov. "Juncker z toho už robí teraz prestížnu otázku, lebo on asi vymyslel tieto kvóty, respektíve bol ich zástancom. Ukázalo sa, že ak to niektoré štáty nechcú aplikovať a akceptovať, tak to ani nebude fungovať," podotkol líder SMK József Berényi.

Aj podľa neho sa na základe rozhodnutia o kvótach nekoná a nazdáva sa, že ani nebude. "Povinné kvóty sú teda zbytočné a bolo by treba toto rozhodnutie zrušiť. Asi to však príde vo väčšom balíku v rámci tejto problematiky, kde sa tak urobí, lebo zrušenie len tohto jediného zlého rozhodnutia sa zrejme nepodarí," myslí si.

V EÚ sa tak podľa Lajčáka na stôl dostávajú otázky ochrany vonkajších hraníc, dôslednej registrácie či spolupráca s krajinami pôvodu a krajinami tranzitu. "Stratili sme však medzitým kopu času, ale dnes sa už dostávame k správnym otázkam," podotkol Lajčák.

Slovensko bude v druhej polovici tohto roku predsedať Rade EÚ. Podľa Šebeja postoj Slovenska ku kvótam nemôže ovplyvniť v rámci nášho predsedníctva nič zásadné.