Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

M. Lajčák oznámi rade vlády, kam bude spadať ľudskoprávna agenda

Miroslav Lajčák. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Šéf ľudskoprávnej rady vlády to plánuje oznámiť na budúcomesačnom zasadnutí rady jej členom.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Šéf ľudskoprávnej rady vlády Miroslav Lajčák plánuje na budúcomesačnom zasadnutí rady oznámiť jej členom, pod koho bude spadať agenda ľudských práv. Táto oblasť minulý rok na základe zmeny kompetenčného zákona prešla pod rezort diplomacie.

Momentálne na túto tému prebiehajú politické rokovania. Ako priblížil po dnešnom zasadnutí rady, existuje niekoľko alternatív. Jednou z možností je presun týchto otázok na iného člena vlády. "Buď to bude samostatný člen vlády, ktorý bude mať na starosti ľudskoprávnu agendu, alebo niektorý z tých, ktorému prirodzene táto agenda spadá," naznačil. Podpredsedami ľudskoprávnej rady vlády sú ministri spravodlivosti Tomáš Borec, práce Ján Richter, školstva Peter Pellegrini a kultúry Marek Maďarič.

Premiér Robert Fico po júlovej demisii vtedajšieho šéfa rezortu školstva Dušana Čaploviča spomenul práve Čaploviča ako možného splnomocnenca vlády pre ľudskoprávne otázky.

"Rokovania o tom, kto by to mohol mať na starosti, už prebehli, takže predstavu máme. Možno to nakoniec zostane ako doteraz, ale debata smeruje k tomu, že by sa to mohlo zmeniť," dodal Lajčák.

Politické vyriešenie tejto otázky je dôležité aj pre pripravenú celoštátnu stratégiu ľudských práv. K nej totiž prišlo 332 pripomienok a niektoré sa týkali napríklad spôsobu kontroly uplatňovania stratégie.

Dokument sa mal dostať na vládu koncom júna, avšak 26. júna členovia rady rozhodli, že sa tak nestane, pretože sa mnohí nevedeli stotožniť s jej podobou.

Ako ozrejmil Lajčák, väčšinu pripomienok formálno-technického charakteru sa počas leta v rámci expertných rokovaní podarilo odstrániť.

Problémom zostávajú otázky etického charakteru, teda celkový pohľad na ľudské práva. "Tu si budeme musieť povedať, ako sa k tomu postavíme, pretože tieto rozpory politické ani expertné rokovania neodstránia. Treba byť ambiciózni, ale realistickí. Ak budeme naliehať na to, aby dokument spĺňal maximalistické očakávania, tak sa nedohodneme. Výsledný dokument by nemal byť polarizujúci," zdôraznil Lajčák.

Hlavné črty a kontúry stratégie sa meniť nebudú, musí sa však vyriešiť jej realizácia, zastrešenie a financovanie. Ďalší odpočet k stratégii plánuje Lajčák predniesť rade v októbri, kedy by už mali byť vyjasnené aj politické otázky. "Následne si musíme povedať, či pôjdeme s touto verziou stratégie na rokovanie vlády, alebo bude potrebné ďalej rokovať. Nechcem nič robiť silou a niekomu niečo nanucovať," uzavrel.