Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Lajčák: Mierové rokovania o Sýrii sú dôvod pre opatrný optimizmus

Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Foto: TASR/AP

Situácia v Sýrii nebola témou pracovných rozhovorov na Rade ministrov, EÚ však pozorne sleduje obnovené mierové rokovania medzi predstaviteľmi režimu sýrskeho prezidenta Asada a sýrskymi povstalcami.

Brusel 14. marca (TASR) - Obnovené mierové rozhovory v Ženeve medzi sýrskou vládou a opozíciou skrývajú v sebe veľa "nášľapných mín", aj napriek tomu je však dôvod na optimizmus. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák v rámci dnešného zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Situácia v Sýrii nebola dnes témou pracovných rozhovorov na Rade ministrov, EÚ však podľa Lajčáka pozorne sleduje obnovené mierové rokovania medzi predstaviteľmi režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a sýrskymi povstalcami.



"Tam je také množstvo nášľapných mín, že sa prechádzame po mínovom poli," opísal situáciu, s ktorou sa musia popasovať vyjednávači v Ženeve.

Na druhej strane však podľa Lajčáka existuje dôvod k opatrnému optimizmu. Podľa jeho slov sa dnešné obnovenie mierových rokovaní deje na pozadí krehkého prímeria, ktoré samo o sebe je pozitívnym faktorom.

"Všetci si uvedomujú, že to prímerie je krehké, že je porušované, ale existuje. Bezpečnostná situácia sa zlepšila, aj nádej na politické riešenie konfliktu je vyššia. V zásade je pocit, že čím dlhšie sa podarí tento stav udržať, tým menšia bude ochota sa vrátiť ku konfrontácii, takže využime tento moment, ktorý teraz máme," uviedol Lajčák v závere.