Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Lajčák požiadal OBSE, aby podporila predsedníctvo SR v roku 2019

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Andrej Galica

Minister vo svojom prejave vyzval na uplatňovanie politiky, ktorá prináša ľuďom dôstojnosť, ako aj politiky otvorenosti, a nie tajnostkárstva či uzavretosti.

Hamburg 8. decembra (TASR) - Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier otvoril dnes 23. zasadnutie ministrov zahraničných vecí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v nemeckom Hamburgu a privítal delegácie z jednotlivých členských krajín. Slovensko zastupuje minister Miroslav Lajčák, ktorý v príhovore deklaroval záujem SR o rotujúce predsedníctvo OBSE v roku 2019.

Dvojdňovému stretnutiu 57 ministrov, vrátane amerického a ruského, majú dominovať Sýria a Ukrajina. Viac než inokedy je potrebné posilniť dialóg medzi východom a západom, uviedlo Nemecko ako tohtoročná predsedajúca krajina v rámci OBSE.

Steinmeier ako predsedajúci v úvodnom príhovore poďakoval mestu Hamburg a jeho obyvateľom za pohostinnosť počas prebiehajúceho zasadnutia OBSE, ktorá je v súčasnosti najväčšou regionálnou bezpečnostnou organizáciou sveta.

"Tu majú domov tolerancia a rôznorodosť," dodal Steinmeier na adresu Hamburgu, kde je v rámci bezpečnostných opatrení rozmiestnených okolo 10.000 nemeckých policajtov.

Steinmeier pokračoval: "OBSE je čoraz dôležitejšia práve v týchto časoch krízy - ako organizácia na ochranu mieru a stability v Európe." OBSE napríklad vyslala inšpektorov, aby dohliadali na mierové úsilie na Ukrajine.

Lajčák vo svojom prejave vyzval na uplatňovanie politiky, ktorá prináša ľuďom dôstojnosť, ako aj politiky otvorenosti, a nie tajnostkárstva či uzavretosti.

Minister poukázal na dobré služby, ktoré Slovensko robí v prospech organizácie. Zdôraznil oddanosť Slovenska mieru a stabilite. Podľa jeho ďalších slov má Slovenská republika záujem o predsedníctvo v OBSE v roku 2019, po Rakúsku a Taliansku.

Lajčák: Čelíme priveľkému množstvu starých a nových problémov



Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák v dnešnom prejave na 23. zasadnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v nemeckom Hamburgu deklaroval záujem SR o rotujúce predsedníctvo v OBSE v roku 2019. Lajčák ponúkol "užitočné služby Slovenska, jeho skúsenosti a oddanosť mieru a stabilite". Zároveň požiadal prítomných delegátov o podporu slovenského rozhodnutia.

Lajčák v príhovore vysoko ocenil líderstvo, odvahu a trpezlivosť šéfa nemeckej diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera i jeho tímu počas tohtoročného predsedníctva Nemecka v OBSE. "Dokázali riadiť našu organizáciu počas ďalšieho pohnutého roka," zdôraznil Lajčák. Vyjadril tiež istotu, že nadchádzajúce predsedníctvo Rakúska ešte vystupňuje toto úsilie priniesť pozitívnu zmenu do regiónu OBSE.

OBSE je v súčasnosti najväčšou regionálnou bezpečnostnou organizáciou sveta.

Dvojdňovému stretnutiu 57 ministrov, vrátane amerického a ruského, dominujú Sýria a Ukrajina. Viac než inokedy je potrebné posilniť dialóg medzi východom a západom, uviedlo Nemecko ako tohtoročná predsedajúca krajina v rámci OBSE.

Steinmeier v úvode vyhlásil: "OBSE je čoraz dôležitejšia práve v týchto časoch krízy - ako organizácia na ochranu mieru a stability v Európe." OBSE napríklad vyslala inšpektorov, aby dohliadali na mierové úsilie na Ukrajine.

Podľa Lajčáka čelíme priveľkému množstvu starých a nových problémov, ale zatiaľ máme iba málo odpovedí a riešení. OBSE je podľa neho jedným z kľúčových nástrojov pri zvládaní výziev. "Zjednocuje 57 krajín severnej pologule ako rovnocenných partnerov, dôležitých pri zaisťovaní bezpečnosti Európy. Ponúka skúsenosti zo spoločnej činnosti, nazbierané za celé roky. OBSE znamená prevenciu a na to by sme mali zamerať," povedal Lajčák.

OBSE je podľa neho tá správna organizácia, ktorá by sa mala prostredníctvom otvoreného dialógu sústrediť na riešenie všetkých výziev a hrozieb pre mier. Lajčák vyzval na uplatňovanie politiky, ktorá plní ľuďom ich základnú túžbu žiť dôstojne a v bezpečí, ako aj politiky otvorenosti, a nie tajnostkárstva či uzavretosti.