Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Lajčák: Na porade veľvyslancov v Bratislave dominovala téma brexitu

Na snímke vpravo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák a vľavo minister zahraničných vecí a obchodu Írska Simon Coveney počas stretnutia 7. júla 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

V rámci rokovaní sa ministri venovali i pomerne silnej komunite Slovákov žijúcich a pracujúcich v Írsku, ktorí prispievajú k rozvoju írskej ekonomiky.

Bratislava 7. júla (TASR) – Na regionálnej porade veľvyslancov SR pôsobiacich v členských krajinách Európskej únie (EÚ) a v krajinách Európskeho združenia voľného obchodu v Bratislave dominovala téma brexitu a írskeho pohľadu na tento problém. Na spoločnej tlačovej konferencii s írskym ministrom zahraničných vecí Simonom Coveneyom to vyhlásil šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).



Po Paríži a Londýne je Bratislava tretím miestom, ktoré írsky minister navštívil. Počas rokovania sa sústredili na vzájomné vzťahy. "Írsko a Slovensko sú krajiny, ktoré majú veľa podobností. Jednak patríme medzi menšie krajiny a jednak sa snažíme problémy riešiť a nie vyrábať. Máme pomerne triezvy názor a pohľad na veci okolo nás, máme prakticky zhodné názory na dianie v EÚ, na výzvy pred ktorými EÚ stojí, ale aj na globálne otázky," uviedol minister Lajčák.



Ministri sa ďalej dohodli aktivizovať politický dialóg tak, aby bol pravidelný. "Dohodli sme sa zamerať pri rozvoji našej ekonomickej spolupráce na tie oblasti, kde si máme čo ponúknuť a napríklad Írsko nám môže pomôcť v tom, ako sa snažíme priniesť na Slovensko viac investícií v oblasti výskumu, vývoja a inovácií. Írsko je v tomto veľmi úspešné. Alebo napríklad írsky model odborného školstva a prepojenia systému vzdelávania s trhom práce je téma, ktorá je na Slovensku mimoriadne aktuálna," konštatoval.

V rámci rokovaní sa ministri venovali i pomerne silnej komunite Slovákov žijúcich a pracujúcich v Írsku, ktorí prispievajú k rozvoju írskej ekonomiky.



Írsky minister považuje slovensko-írske vzťahy za veľmi dôležité, aj z dôvodu už spomínanej početnej slovenskej menšiny v Írsku. Výzvy, ktorým v súčasnosti EÚ čelí, sú podľa neho tak veľké, že ak ich nevyriešia krajiny spolu, prerastú aj na globálnu úroveň.

Dôležité je podľa neho to, aby malé a veľké krajiny hľadali spoločné riešenia. Ministrovi Lajčákovi vyslovil podporu v novej úlohe predsedu Valného zhromaždenia OSN, ktorým sa stane od septembra tohto roka.

Problém vysporiadania hraníc v súvislosti s brexitom označil za citlivý. Za najdôležitejšie otázky rokovania o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ označil práva občanov, ktoré sa týkajú aj mnohých Slovákov, finančné vysporiadanie a vysporiadanie sa s hranicou medzi Írskom a Spojeným kráľovstvom, cez ktorú ako uviedol, prechádzajú dva milióny áut mesačne. "Hranica je v súčasnosti prakticky neviditeľná, tvrdo sme pracovali, aby to tak bolo," uviedol.

Usilujú sa o riešenie írskeho problému tak, aby sa nepodkopal mierový proces. "Pevne verím, že sa nám podarí zabezpečiť, že hranica zostane naďalej neviditeľná z hľadiska hospodárstva, ale aj mieru a stability. Je obrovská vôľa na oboch stranách nájsť spôsoby, ako sa s touto otázkou vysporiadať. Obe strany prejavili štedrú mieru flexibility," uzavrel.