Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

M. LAJČÁK: Opozícia chce odvolávaním premiéra poškodiť Slovensko

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smer-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Minister v reakcii na kauzu ohľadom Ladislava Bašternáka uviedol, že na ňu nemá názor.

Bratislava 15. júna (TASR) – Je to snaha poškodiť Slovensko. Tak vníma minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) vyhlásenie opozície o tom, že mieni počas prvého týždňa predsedníctva SR v Rade EÚ odvolávať v parlamente premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v prípade, že nezosadí ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Lajčák to dnes uviedol pred zasadnutím vlády.

„Vidím to ako snahu poškodiť Slovensko, ale to ma neprekvapuje u týchto ľudí, oni sa snažia poškodiť Slovensko od začiatku. Nie som prekvapený,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Robert Kaliňák (Smer-SD) čelí kritike za prepojenia s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. Lajčák v reakcii na to uviedol, že na kauzu nemá názor. „Nemám, lebo neviem, komu mám veriť,“ vysvetlil s tým, že v tejto veci vládne hystéria.

„Chcem veriť, že Slovensko je právny štát, že tu fungujú súdy, prokuratúra a že by sme nemali odsudzovať ľudí na základe toho, že sa niekto tak rozhodol. Ak bude dokázané, že niekto porušil zákon, tak samozrejme musí z toho vyvodiť dôsledky,“ doplnil Lajčák.

Podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) je dôležité, aby sa kauza „vykomunikovala“. „Je nepríjemné, ak je na kohokoľvek vrhaný nejaký tieň podozrenia a ten chce mať takisto priestor sa očistiť. To znamená, že je dôležité, aby aj ľudia, ktorí sú nejakým spôsobom medializovaní, mali priestor sa očistiť,“ vysvetlil.

Z pohľadu Druckera kauzu inak prezentuje opozícia a inak minister. „Mne to príde ako dve, tri veci spájané dokopy. Pýtal som sa na to, opäť používam manželku ako štít, čo si ona o tom myslí. Ona hovorí, že tomu vôbec nerozumie a že je to nejaké divné celé,“ doplnil šéf rezortu zdravotníctva.



Beblavý žiada odvolanie Kaliňáka

Kauzy, akej čelí dnes minister vnútra Robert Kaliňák, sa nebudú opakovať, ak minister odstúpi z funkcie a prijme sa niekoľko systémových zmien. Myslí si to nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý, ktorý by rád pripravil zmeny pravidiel s opozičnými stranami SaS a OĽaNO-NOVA. Odchodu Kaliňáka dáva 75-percentnú šancu.

Okrem Kaliňákovho odchodu treba podľa Beblavého odpolitizovať políciu v personálnej oblasti. "Minister vnútra dnes teoreticky nemôže zasahovať do vyšetrovania, ale keďže zásadným spôsobom ovplyvňuje personálne zloženie polície, má ju pod palcom," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Beblavý.

Rovnako treba podľa neho zrušiť právo ministra vnútra odvolávať bez udania dôvodu predstaviteľov policajného zboru. "A jasne definovať kariérny postup," poznamenal. Beblavý považuje tiež za nevyhnutné vyňať inšpekciu, ktorá skúma policajné postupy, spod priameho riadenia ministra vnútra. Poslanec by tento systém nahradil nezávislým orgánom, ktorý by tvorili zástupcovia koalície, opozície aj občianskej spoločnosti.



Zmeny by sa mali dotknúť aj prokuratúry. "Mali by sme posilniť ochranu jednotlivých prokurátorov pred zasahovaním zhora," myslí si Beblavý. To si podľa neho vyžaduje nielen oslabenie právomocí nadriadených, ale aj nový systém kariérneho a disciplinárneho postupu.

"Zároveň je potrebné posilniť osobnú hmotnú zodpovednosť sudcov, prokurátorov a predstaviteľov Policajného zboru," uviedol Beblavý, ktorý je tiež za zverejňovanie nadmerných odpočtov DPH nad 50.000 eur. Zmeniť by sa podľa neho mali aj majetkové priznania verejných funkcionárov. Mali by byť podrobnejšie, aby sa dal jasne odčítať majetok verejných činiteľov.

Beblavý a jeho dve kolegyne Simona Petrík a Katarína Macháčková (obe nezaradené) by chceli na príprave zmien spolupracovať so SaS a OĽaNO-NOVA. Nebránia sa ani spolupráci s koaličnými stranami SNS, Most-Híd a #Sieť. "Viaceré z týchto návrhov boli v ich programe, pri príprave programového vyhlásenia vlády na ne však rezignovali," pripomenul Beblavý.

Poslanec očakáva, že minister Kaliňák po prevalení kauzy Bašternák a pri podozreniach, ktorým v tejto súvislosti čelí, padne. "Pravdepodobnosť, že odstúpi, je podľa mňa 75 percent," poznamenal. Slovensku podľa neho škodí, že Kaliňák zotrváva vo funkcii.

"Dopustil sa vecí, ktoré sa v Európe neodpúšťajú. Najhoršia povesť v zahraničí je povesť krajiny, kde ľudia napojení na rôzne mafie môžu byť ministrami vnútra. To už sa nedeje ani v Rumunsku či Bulharsku," povedal. Beblavý, Petrík a Macháčková sú pripravení podporiť ďalší návrh na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka a tiež prípadný návrh na odvolanie premiéra Roberta Fica, ak Kaliňák nepadne.

Podľa Solymosa nie je dôležité, či Kaliňák presvedčil koaličných partnerov

Pri kauze ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) nemá už byť dôležité to, či sa mu podarilo presvedčiť koaličných partnerov, ale udržanie dôveryhodnosti v inštitúcie ako je polícia. Myslí si to šéf envirorezortu László Solymos (Most-Híd). Jeho osobne mal Kaliňák svojou obhajobou presvedčiť. Rovnako verí, že sa prípad nezávisle vyšetrí.

Na snímke podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák počas 12. schôdze vlády SRv Bratislave v stredu 15. júna 2016.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Ani ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) si nemyslí, že otázka stojí tak, či Kaliňák presvedčil partnerov z koalície. "Dnes je to otázka dôvery v inštitúcie tohto štátu, v políciu, a to je vážna téma," zdôraznila. Pripomenula, že minister vnútra je politicky zodpovedný za políciu. "Ako hovorím, tá téma je vážna, pretože je v hre dôvera v štátne inštitúcie vrátane polície," doplnila.

O Kaliňákovi sa dnes ministri na vláde podľa šéfa rezortu zdravotníctva Tomáša Druckera (nominat Smer-SD) nebavili. "Nebol na to priestor," vysvetlil. Podľa svojich slov však nemá dôvod mu nedôverovať. Nevie si totiž predstaviť, že by sa minister vnútra bez ohľadu na to, kto ním je, dopustil takých závažných konaní z akých obviňujú Kaliňáka.