Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Lajčák otvoril 72. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN

Zľava generálny tajomník OSN António Guterres a predseda Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) Miroslav Lajčák (vpravo) počas otvorenia 72. zasadnutia VZ OSN 12. septembra 2017 v New Yorku. Foto: TASR/AP

Vo svojom prejave pred zástupcami 193 krajín sveta uviedol, že jeho viera vo víťazstvo "kompromisu nad konfliktom" bude z času na čas vystavená skúškam, avšak napokon určite zvíťazí.

New York 13. septembra (TASR) - V New Yorku sa začalo v noci na dnes 72. zasadnutie Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN), ktorému predsedá minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Informovala o tom na svojej internetovej stránke OSN.

Lajčák vo svojom otváracom prejave pred zástupcami 193 krajín sveta uviedol, že jeho viera vo víťazstvo "kompromisu nad konfliktom" bude počas nadchádzajúceho roka z času na čas vystavená skúškam, avšak napokon určite zvíťazí.

Slovenský minister zahraničných vecí zároveň vyslovil presvedčenie, že 72. zasadnutie VZ OSN, ktoré sa skončí v septembri 2018, zohrá nezastupiteľnú úlohu pri realizácii jeho predstavy o lepšej OSN, a teda aj lepšom svete. Nadchádzajúci rok, počas ktorého bude VZ OSN predsedať, označil Lajčák za rok premiér.

"Zvoláme prvé stretnutie na vysokej úrovni súvisiace s prelomovými rezolúciami o udržiavaní mieru, ktoré boli prijaté vlani. Mnohé štáty čoskoro podpíšu prvú dohodu o odstránení jadrových zbraní, ako aj prvú medzinárodnú dohodu o eliminovaní sexuálneho vykorisťovania a zneužívania počas mierových misií," povedal šéf slovenskej diplomacie.

"Bude to však aj rok pokračovaní, čo je pravdepodobne ešte dôležitejšie. Premiéry priťahujú fotografov a sú dôvodom na oslavy. Pokračovania neraz prinášajú výzvy a komplikácie," priblížil slovenský minister zahraničných vecí, pričom zdôraznil, že v nadchádzajúcom roku nesmie OSN poľaviť v tempe implementácie a financovania Cieľov udržateľného rozvoja. Dodal, že OSN musí zabezpečiť, aby parížska klimatická dohoda bola zapracovaná do národných, regionálnych a medzinárodných právnych rámcov.

"Naše záväzky zo včerajška si musíme plniť dnešnými činmi. Nesmieme dopustiť, aby správy, podujatia či rezolúcie minulosti skončili v archívoch OSN. Musíme pokračovať v práci na implementácii ich záverov," povedal na úvod 72. zasadnutia VZ OSN jeho predseda, slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.