Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Lajčák: Je to úľava, že Rakúsko nebude mať extrémistického prezidenta

Na archívnej snímke Miroslav Lajčák Foto: TASR/Martin Baumann

Zároveň slovenský minister zahraničia dodal, že počet hlasov pre Norberta Hofera EÚ nemôže ignorovať.

Brusel 23. mája (TASR) - Výsledok druhého kola rakúskych prezidentských volieb bol dnes hlavnou témou kuloárnych rozhovorov na Rade EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, podľa ktorého diplomati "s úľavou" prijali správu, že sa víťazom volieb stal Alexander Van der Bellen.

"Všetci ministri zisťovali, aký je vývin situácie. Nakoniec s neskrývanou úľavou sme si vypočuli informáciu nášho rakúskeho kolegu, že vyhral kandidát s podporou Strany zelených a nie kandidát Slobodnej strany Rakúska," uviedol Lajčák pred novinármi.



Podľa jeho slov sa dá povedať, že Rakúsko sa vyhlo tomu, aby bolo prvou členskou krajinou EÚ, kde by sa predstaviteľ extrémistickej politickej skupiny stal hlavou štátu. Zároveň však dodal, že počet hlasov pre Norberta Hofera, ktorý prehral len o vyše 30.000 hlasov, EÚ nemôže ignorovať.

Na otázku, ako môže EÚ zabrániť nárastu extrémizmu a extrémistických a populistický strán, Lajčák odpovedal, že sa nedá v tomto smere uvažovať o nejakom jednorazovom opatrení. Dodal, že chybou inštitúcií EÚ je to, že sa príliš vzdialili obyčajným ľuďom, ktorí už nemajú dôveru v štandardné politické strany a ich lídrov. Takýto voliči sa potom utiekajú sa k tým, ktorí sľubujú, že vyriešia ich problémy rýchlo a bezbolestne, čo sa nedá.

"V mnohých krajinách EÚ medzi najsilnejšie politické strany patria práve takéto subjekty a je čas na budíček, aby sa európske inštitúcie vymanili z bubliny, ktorá im bráni vnímať svet taký, aký je," skonštatoval Lajčák.