Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO:Lajčák a Tillerson sa zhodli na dôležitosti boja proti terorizmu

Štátny tajomník Rex Tillerson (vpravo) sa v pondelok 8. mája 2017 na ministerstve zahraničných vecí vo Washingtone stretol s ministrom zahraničných vecí SR Miroslavom Lajčákom. Foto: TASR/AP

Išlo o vôbec prvé bilaterálne rokovanie člena vlády SR s vysokým predstaviteľom americkej administratívy.

Washington 9. mája (TASR) - Stretnutie so šéfom americkej diplomacie Rexom Tillersonom bolo včera ústredným bodom programu ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka v hlavnom meste Spojených štátov amerických Washingtone. Išlo o vôbec prvé bilaterálne rokovanie člena vlády SR s vysokým predstaviteľom americkej administratívy.

Takmer hodinovému rozhovoru dominovali témy boja proti terorizmu a príspevku Slovenskej republiky k boji proti tzv. Islamskému štátu, napĺňania záväzkov zo summitu NATO vo Walese, ale tiež situácia na Ukrajine, vzťahy s Ruskom, vývoj na západnom Balkáne a v neposlednom rade tiež situácia v Sýrii.

Rex Tillerson ocenil konštruktívnosť slovenskej zahraničnej politiky opierajúcej sa o predvídateľnosť, stabilitu a silné transatlantické väzby, pričom sa s M. Lajčákom zhodli, že vzájomné väzby SR a USA sú dlhodobé a trvácne: v roku 2018 uplynie 25 rokov od nadviazania diplomatických vzťahov oboch krajín a 100 rokov od založenia prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov, na ktorého vzniku mal svoj veľký podiel aj vtedajší americký prezident Woodrow Wilson.

V súčasnosti je Slovensko spoľahlivým partnerom USA v NATO. M. Lajčák v rozhovore potvrdil, že Slovenská republika naplní svoj záväzok daný na summite NATO vo Walese zvýšiť úroveň výdavkov na obranu na úroveň 1,6 percenta HDP v súlade s modernizačnými plánmi Ozbrojených síl SR.

Pri téme Ruska a Ukrajiny šéf slovenskej diplomacie konštatoval, že čas nie je na našej strane. "Situácia na východe Ukrajiny hrozí vytvorením zamrznutého konfliktu. Politický proces sa nehýbe z miesta, nevidíme dostatočný pokrok. Napriek tomu by bolo kontraproduktívne zmraziť našu komunikáciu s Ruskom. Naopak, musíme ponechať otvorené kanály na aktívny dialóg," povedal M. Lajčák.




Pokiaľ ide o vzájomnú spoluprácu medzi Slovenskom a USA, slovenský minister poukázal na fakt, že sme spojencami v NATO, realizujeme spoločné aktivity v regiónoch, ktoré sú prioritné pre našu zahraničnú politiku – na Ukrajine i západnom Balkáne -, a máme zhodné pozície v kľúčových záujmových oblastiach, ako sú energetika, bezpečnosť či boj proti terorizmu. "Slovensko je pripravené zintenzívniť spoluprácu s USA a ostatnými spojencami v NATO s cieľom poraziť tzv. Islamský štát a posilniť pravidelné iracké sily. Slovenská vláda sa hlási k tomu, že boj proti terorizmu patrí medzi jej priority a potvrdí to v najbližších dňoch schválením balíčka pomoci pre Irak," uviedol M. Lajčák.

Ministrov program v hlavnom meste USA pokračuje v utorok a v stredu účasťou na konferencii tzv. MSC Core Group, expertnom podujatí na vysokej úrovni o regionálnych i medzinárodných bezpečnostných otázkach. M. Lajčák má vo Washingtone naplánované aj stretnutia s niektorými ďalšími vysokými predstaviteľmi americkej administratívy a zahraničnopolitických think-tankov.

TASR o tom informoval hovorca programu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Susko.

Lajčák: Boj proti terorizmu vnímame aj my ako hrozbu číslo jeden



Boj proti terorizmu je prioritou tak pre Spojené štáty americké, ako aj pre Slovensko, pričom Washington oceňuje konkrétne kroky Bratislavy v tejto otázke. V exkluzívnom rozhovore pre TASR to v pondelok po stretnutí so šéfom americkej diplomacie Rexom Tillersonom v hlavnom meste Spojených štátov uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

"Prioritou pre Spojené štáty - a potvrdilo to aj dnešné stretnutie - je boj proti terorizmu, čo vnímame aj my ako hrozbu číslo jeden. Samozrejme, Spojené štáty chcú, aby Slovensko naozaj bolo súčasťou tohto boja, a ja som rád, že som dnes mohol na toto stretnutie prísť aj s veľmi konkrétnymi krokmi. Môj partner to ocenil," povedal Lajčák s tým, že Tillersona informoval o politických rozhodnutiach slovenskej vlády, ktoré by mali byť formalizované už tento týždeň.



Šéf diplomacie USA ocenil aj odhodlanie Slovenska plniť si svoje záväzky vyplývajúce z členstva v NATO - vrátane záväzkov finančných. Administratíva Donalda Trumpa už viackrát vyzvala členov aliancie, aby zvýšili výdavky na obranu a plnenie si záväzkov.

"Pre nás je solidarita obojsmerná cesta - my nemôžeme solidaritu vyžadovať, keď ju potrebujeme, a nepreukázať ju, keď sme my na rade. Investície do boja proti terorizmu sú investície do väčšej obrany našich občanov, našej vlasti i našej kultúry a našej civilizácie. Čiže to je niečo, čo robíme v prvom rade sami pre seba a pre ten spôsob života, ktorý my chceme viesť. Pokiaľ ide o výdavky na obranu alebo obranyschopnosť, tam je treba povedať, že súčasná administratíva prezidenta Trumpa neprišla s ničím novým, vlastne len vyžaduje od spojencov, aby splnili tie záväzky, ktoré na seba vzali pri vstupe do aliancie a potvrdili ich v roku 2014 na summite vo Walese," uviedol Lajčák.

Stretnutie bolo prvým oficiálnym stretnutím medzi predstaviteľom vlády SR a administratívy prezidenta Trumpa.

Lajčák sa zároveň s americkým ministrom zahraničných vecí stretol vo Washingtone ako jeden z prvých európskych štátnikov. Je to podľa neho aj vďaka tomu, že bilaterálne vzťahy oboch krajín sú výborné a bez otvorených otázok.

"Pripisujem to kvalitným vzťahom, ktoré medzi našimi dvoma krajinami existujú, a aj vnímaniu úlohy Slovenska v regióne strednej Európy zo strany administratívy Spojených štátov," povedal Lajčák.

Štátny tajomník Rex Tillerson (vpravo) sa v pondelok 8. mája 2017 na ministerstve zahraničných vecí vo Washingtone stretol s ministrom zahraničných vecí SR Miroslavom Lajčákom.
Foto: TASR/AP


Washington podľa neho vníma Slovenskú republiku predovšetkým ako partnera pri riešení rôznych problémov.

"Neriešia Slovensko ako také, ale skôr riešia to, kde si vieme navzájom pomôcť pri riešení celého radu problémov - či už je to terorizmus, alebo vývoj na Ukrajine, alebo vývoj na Balkáne, alebo stabilizácia situácie v Sýrii, a podobne. Čiže ten náš vzťah je naozaj vzťah dvoch spojencov," zhodnotil Lajčák.

Stretnutie bolo podľa slov slovenského ministra veľmi dynamické, interaktívne, priateľské a konkrétne. Keďže Rex Tillerson je pôvodne podnikateľ a biznismen, rokovali aj o podnikateľskom prostredí na Slovensku a možnostiach jeho zlepšenia.

Minister Lajčák mu tiež pripomenul významné výročia, ktoré si Slovensko pripomenie na budúci rok - vrátane 25. výročia vzniku Slovenskej republiky, a tým aj ustanovenia diplomatických vzťahov so Spojenými štátmi.

"Očakávam pokračovanie veľmi pozitívneho vývoja. Tie vzťahy sú veľmi bohaté, vyvíjajú sa po mnohých líniách - a ako som povedal, v samotných bilaterálnych vzťahoch nemáme otvorené otázky alebo nejaké problémy," dodal v rozhovore pre TASR šéf slovenskej diplomacie.