Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lajčák rokoval v Azerbajdžane ohľadom konfliktu v Náhornom Karabachu

Miroslav Lajčák, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Návšteva Azerbajdžanu je súčasťou série ciest úradujúceho predsedu OBSE do regiónov OBSE v tomto kalendárnom roku, v ktorom Slovensko predsedá spoločenstvu 57 účastníckych štátov.

Baku/Bratislava 5. marca (TASR) - Mierové riešenie konfliktu v Náhornom Karabachu bolo hlavnou témou stretnutí, ktoré absolvoval v utorok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák v pozícii úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) s azerbajdžanskými partnermi.

Ako informoval TASR tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, návšteva Azerbajdžanu je súčasťou série ciest úradujúceho predsedu OBSE do regiónov OBSE v tomto kalendárnom roku, v ktorom Slovensko predsedá spoločenstvu 57 účastníckych štátov.

Konflikt v Náhornom Karabachu pretrváva desaťročia a bezprostredne naň doplácajú bežní ľudia. Práve tí sú hlavným menovateľom priorít, ktoré si Slovensko, ako predsednícka krajina OBSE, stanovilo.

"Slovenské predsedníctvo je pripravené podporiť iniciatívy na budovanie vzájomnej dôvery a dialógu strán sporu riešeného spolupredsedami Minskej skupiny. Prajeme si, aby sa počas nášho predsedníctva pozície všetkých strán čo najviac priblížili a pripravili tak obyvateľov zasiahnutých týmto konfliktom na dlho očakávaný mier," uviedol v tejto súvislosti minister Lajčák. Zároveň vyzdvihol prácu tzv. Minskej skupiny OBSE a úlohu osobného zástupcu úradujúceho predsedu tejto organizácie pre konflikt riešený Minskou konferenciou Andrzeja Kasprzyka, ako aj osobitného predstaviteľa pre južný Kaukaz Rudolfa Michalku.

Lajčák o možnostiach posunu v otázke náhornokarabašského konfliktu rokoval s najvyššími ústavnými predstaviteľmi Azerbajdžanu - šéfom diplomacie Elmarom Mammaďarovom, prezidentom Ilhamom Alijevom a predsedom parlamentu Ogtajom Asadovom. Zároveň s nimi diskutoval aj o možnostiach ďalšieho rozvoja slovensko-azerbajdžanských bilaterálnych vzťahov vrátane rozvoja politického dialógu, ako i obchodno-ekonomickej a investičnej spolupráce - aj v nadväznosti na novembrovú návštevu predsedu vlády Petra Pellegriniho v Baku.

Lajčák sa taktiež stretol s predstaviteľmi "Azerbajdžanského spoločenstva náhornokarabašského regiónu v Azerbajdžanskej republike" na čele s Turalom Gananjalijevom, ktorí ho informovali o životných podmienkach vnútorne presídlených azerbajdžanských občanov z Náhorného Karabachu po tom, ako boli prinútení opustiť svoje domovy začiatkom 90. rokov minulého storočia v dôsledku vojnového konfliktu.