Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Lajčák rokoval v Berlíne o následkoch britského referenda

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smer-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Minister Lajčák zdôraznil, že v zmysle Lisabonskej zmluvy by tento proces mali usmerňovať členské štáty, t.j. Rada EÚ. Slovensko bude pri tom ako predsednícka krajina zohrávať aktívnu a zodpovednú úlohu.

Berlín 27. júna (TASR) - O odchode Británie z Európskej únie v kontexte slovenského predsedníctva v Rade EÚ diskutovali v nedeľu večer v Berlíne ministri zahraničných vecí Slovenska a Nemecka Miroslav Lajčák a Frank-Walter Steinmeier. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Išlo o ďalšie zo série intenzívnych diplomatických aktivít na úrovni EÚ, ktoré sa rozbehli po britskom referende o vystúpení z Európskej únie.

Na archívnej snímke ministri zahraničných vecí zakladajúcich krajín Európskej únie zľava Jean Asselborn Luxembursko), Paolo Gentiloni (Taliansko), Frank-Walter Steinmeier (Nemecko), Didier Reynders (Belgicko), Jean-Marc Ayrault (Francúzsko) a Bert Koenders (Holandsko) počas tlačovej konferencie po rokovaní o krokoch EÚ po odchode Veľkej Británie. V Berlíne 25. júna 2016. FOTO TASR/APThe Foreign Ministers from EU's founding six Jean Asselborn from Luxemburg, Paolo Gentiloni from Italy, Frank-Walter Steinmeier from Germany, Didier Reynders from Belgium, Jean-Marc Ayrault from France and Bert Koenders from the Netherlands, from left, brief the media after a meeting on the so-called Brexit in Berlin, Germany, Saturday, June 25, 2016. (AP Photo/Markus Schreiber)
Foto: TASR AP


Lajčák a Steinmeier si vymenili názory na to, ako by mala únia postupovať v historicky novej situácii, keď sa pripravuje odchod jedného jej člena.

Minister Lajčák zdôraznil, že proces vystúpenia Británie z EÚ bude najdominantnejšou témou slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Podčiarkol, že v zmysle Lisabonskej zmluvy by tento proces mali usmerňovať členské štáty, t.j. Rada EÚ. Slovensko bude pri tom ako predsednícka krajina zohrávať aktívnu a zodpovednú úlohu.

Lajčák v tejto súvislosti poukázal na skúsenosť Slovenska z delenia česko-slovenskej federácie, keď napriek mnohým emóciám v procese prevládla v rokovaniach zodpovednosť a podarilo sa vyrokovať dobré zmluvy, čo je dôležitý základ pre následné dobré vzťahy zúčastnených aktérov.

Steinmeier následne pozval Lajčáka na spoločné sledovanie verejného prenosu z futbalového zápasu Slovensko - Nemecko na Majstrovstvách Európy 2016. Ministri si zápas v priateľskej atmosfére pozreli v areáli alternatívneho kultúrneho priestoru Astra vo východnej časti Berlína v prítomnosti vyše 400 nemeckých fanúšikov a niekoľkých zástupcov slovenskej komunity v Nemecku.