Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Lajčák rokoval vo Viedni s rakúskou ministerkou

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR -Pavel Neubauer

Lajčák s Kneisslovou diskutovali o bilaterálnych prioritách s dôrazom na cezhraničnú spoluprácu i spoločné infraštruktúre projekty.

Viedeň 14. januára (TASR) - O bilaterálnej spolupráci, aktuálnych otázkach európskej agendy, vrátane hodnotenia rakúskeho predsedníctva v Rade EÚ, ako aj slovenskom predsedníctve v OBSE rokoval v pondelok vo Viedni minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák so svojou rakúskou rezortnou kolegyňou Karin Kneisslovou. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ).

Lajčák s Kneisslovou diskutovali o bilaterálnych prioritách s dôrazom na cezhraničnú spoluprácu i spoločné infraštruktúre projekty. Susedské vzťahy medzi oboma krajinami zhodnotili ako veľmi dobré a konštruktívne. Rakúsko je podľa Lajčáka jedným z kľúčových ekonomických partnerov SR a druhým najväčším investorom na Slovensku.

"Oceňujem našu spoluprácu s Rakúskom v rámci OBSE. Chceli by sme pokračovať v jeho úsilí, ktoré prezentovalo počas jeho predsedníctva v Rade EÚ, pokiaľ ide o implementáciu dohody o spolupráci medzi OBSE a EÚ v duchu efektívneho multilateralizmu, čo je jednou z priorít nášho predsedníctva v OBSE," povedal slovenský minister.

Zároveň konštatoval, že najväčšou výzvou pre slovenské predsedníctvo bude konflikt v a okolo Ukrajiny, ktorý bol taktiež predmetom pondelňajšieho rokovania vo Viedni.

Lajčák ďalej informoval Kneisslovú o prioritách slovenského predsedníctva v rámci V4 a plánovaných aktivitách v jeho druhom polroku. Zdôraznil pritom, že viaceré témy rakúskeho predsedníctva v Rade EÚ sa zhodovali s prioritami slovenského predsedníctva vo V4 vrátane externých aspektov migrácie, rozširovania EÚ, či digitalizácie.