Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

LAJČÁK: Rumunsko a Bulharsko už splnili podmienky vstupu do Schengenu

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR Jakub Kotian

Slovensko bolo prvým štátom, ktorý ratifikoval prístupové dokumenty Rumunska do EÚ a bolo jedným z najväčších podporovateľov urýchleného vstupu Rumunska do Schengenu, uviedol šéf diplomacie.

Bratislava 6. apríla (TASR) – Pozícia Slovenska v otázke rozširovania Schengenu je pevná, Rumunsko a Bulharsko už splnili technické podmienky vstupu do Schengenu. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) tak reagoval na otázku TASR pred piatkovou (7. 4.) návštevou rumunského partnera Teodora Malescana k problematike rozšírenia Schengenu.

"Slovensko bolo prvým štátom, ktorý ratifikoval prístupové dokumenty Rumunska do EÚ a bolo jedným z najväčších podporovateľov urýchleného vstupu Rumunska do Schengenu. Toto rozhodnutie však nebolo ešte konsenzuálne prijaté všetkými členskými štátmi EÚ. Je to na škodu veci, lebo bez týchto krajín Schengen nie je taký kompaktný a taký kompletný, aký by mohol byť," konštatoval šéf rezortu diplomacie.

Ďalej zdôraznil, že Grécko je momentálne akýmsi schengenským "ostrovom", obkoleseným neschengenskými štátmi. Podľa ministra to vyvoláva veľa problémov pre bezpečnosť a ochranu EÚ hraníc a tiež v používaní informačných systémov prepojených na Schengen. "Čo následne sťažuje európsky boj s terorizmom a organizovaným zločinom," dodal.

Okrem Bulharska a Rumunska záujem o vstup do schengenského priestoru má aj Chorvátsko, posledná krajina, ktorá vstúpila do Únie, podľa Lajčáka však táto krajina zatiaľ nepokročila pri plnení technických kritérií tak ďaleko, aby sa tým musela EÚ zaoberať na politickej úrovni.

Slovenský minister privíta v piatok na pôde rezortu diplomacie rumunského ministra zahraničných vecí Teodora Melescana. Ide o prvú oficiálnu návštevu člena novej rumunskej vlády na Slovensku.

Popri otázkach bilaterálnej spolupráce budú ministri diskutovať o aktuálnych európskych témach a medzinárodnej a bezpečnostnej agende. Ministri budú hovoriť o ďalšom smerovaní Európskej únie po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ, o transatlantických vzťahoch a spolupráci EÚ s NATO, boji proti terorizmu a bezpečnostnej situácii vo svete.