Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Lajčák: Slovenské predsedníctvo bude podporovať Východné partnerstvo

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Michal Svítok

Minister zahraničia v tejto súvislosti ocenil, že sa ministri dohodli na predĺžení námornej misie EÚ v Stredomorí s označením Sofia.

Brusel 23. mája (TASR) - Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré žiadajú novú definíciu pre program Východného partnerstva, do ktorého patrí šesť postsovietskych štátov. Na Rade EÚ pre zahraničné záležitosti to dnes povedal minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Dnešná Rada ministrov mala podľa neho bohatý program, ktorý o niekoľko týždňov vyústi do predstavenia novej globálnej stratégie o zahraničnej a bezpečnostnej politike EÚ.

Ministri sa venovali aj vonkajším aspektom migrácie, kde je silná vôľa posilniť spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov aj s tranzitnými krajinami a súčasne riešiť i samotné príčiny migrácie, aby jej bolo možné predchádzať.

Lajčák v tejto súvislosti ocenil, že sa ministri dohodli na predĺžení námornej misie EÚ v Stredomorí s označením Sofia, a aj na jej rozšírení do líbyjských výsostných vôd. Ide o operáciu, ktorá má zabrániť masovému prílivu migrantov do Európy.

Lajčák pripomenul, že po roku od summitu Východného partnerstva v Rige európski diplomati zhodnotili, aký posun nastal v tejto oblasti. Zdôraznili pritom, že EÚ stále záleží na šiestich krajinách zahrnutých do tohto programu, ktoré možno rozdeliť na dve skupiny z hľadiska och európskych ašpirácií - Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina na jednej strane a na strane druhej Arménsko, Azerbajdžan a Bielorusko.

"Pozval som všetkých šiestich partnerov na obed, v rámci neformálneho stretnutia ministrov zahraničných vecí v Bratislave, ktoré sa bude konať 2. a 3. septembra," uviedol Lajčák. Spresnil, že SR podporuje politiku východného partnerstva, ktorej cieľom je priblížiť systém fungovania uvedených krajín praxi EÚ.



Lajčák pripomenul, že súčasťou programu Východného partnerstva je aj liberalizácia víz, z ktorej sa už teší Moldavsko a na ktorú čaká Gruzínsko a Ukrajina, lebo splnili požadované podmienky.

"Je dosť pravdepodobné, že rozhodnutie - minimálne pre jednu z týchto dvoch krajín - padne počas slovenského predsedníctva v EÚ," skonštatoval Lajčák.

Zároveň dodal, že EÚ dospela do bodu, keď trom krajinám Východného partnerstva - Gruzínsku, Moldavsku a Ukrajine, ktoré sa v rámci programu dostali najďalej, už pomaly nemá čo ponúknuť, lebo už dosiahli asociačnú dohodu a dohodu o voľnom obchode a liberalizáciu víz.

"Čo teraz? Treba dať dohromady novú víziu Východného partnerstva, dohodnúť sa ako sa posunúť ďalej," upozornil Lajčák aj na dnešnej Rade ministrov.