Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

M. LAJČÁK: Slovensko má záujem o viac japonských investícií

Miroslav Lajčák Foto: TASR/AP

Ako priblížil Lajčák, Slovensko by privítalo japonské investície do takých oblastí, ako sú IT, podpora start-upov, elektronický či chemický priemysel, ale aj do inovácií a výskumu.

Tokio/Bratislava 24. novembra (TASR) - Záujem Slovenska o ďalšie investície tlmočil predstaviteľom japonských firiem a biznis komunite minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý je v Tokiu na dvojdňovej oficiálnej návšteve.

"Japonsko je dôležitý globálny hráč v politike i ekonomike a je veľmi dôležitým partnerom pre Slovensko," uviedol pred zástupcami vyše 20 japonských spoločností, ktoré na Slovensku podnikajú, alebo zamýšľajú investovať. Momentálne pôsobí v SR viac ako 40 japonských firiem, tento rok prišli traja noví investori.

Ako priblížil Lajčák, Slovensko by privítalo japonské investície do takých oblastí, ako sú IT, podpora start-upov, elektronický či chemický priemysel, ale aj do inovácií a výskumu.

Minister na rokovaní s predsedom Výboru pre Európu najvýznamnejšieho podnikateľského združenia Keidanren Hiroakim Išuzukom navrhol zorganizovanie podnikateľskej misie členov tohto združenia na Slovensko, aby sa presvedčili o vhodnosti ďalšieho investovania v krajine.

Na záver prvého dňa návštevy v Tokiu odovzdal Lajčák na pôde slovenského veľvyslanectva cenu Zlaté jablko Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) 2015 japonskej maliarke a ilustrátorke detských kníh Miroko Mačikovej. Japonsko sa pravidelne zúčastňuje na tejto medzinárodnej súťaži a minister pri tejto príležitosti dal predsedníčke japonskej Rady pre knihy pre mládež Jumiko Bandovej plaketu BIB za jej úlohu pri propagovaní tejto súťaže v krajine.

Lajčáka v stredu (25.11.) čakajú politické rokovania s rezortným partnerom a predstaviteľmi parlamentu.

TASR informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.