Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

M. Lajčák: SR sa po legislatívnej stránke pripravuje na tvrdý brexit

Na snímke Miroslav Lajčák. Foto: TASR -Pavel Neubauer

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR dodal, že je rozpracovaný návrh legislatívneho aktu zákona, ktorý bude riešiť niektoré praktické veci.

Charkov 16. januára (TASR) - Európska únia v súvislosti s tzv. brexitom jasne hovorí, že teraz je loptička na britskej strane, a tá musí prísť s tým, čo chce. V reakcii na odmietnutie dohody o odchode z Európskej únie britským parlamentom to v stredu počas návštevy Ukrajiny povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Zároveň dodal, že SR pripravuje zákon garantujúci reciprocitu postavenia občanov.

"Dvadsaťsedem členských krajín sa jasne dohodlo a podporilo túto dohodu a považujeme ju za férovú. My čakáme teraz na britskú stranu, aby prišla a povedala, čo chce," pokračoval minister a vyjadril poľutovanie nad výsledkom utorňajšieho hlasovania. Zhodnotil, že aj napriek politickým zárukám, ktoré Londýn dostal, tam nie je väčšina pre podporu dohody a zároveň britská strana hovorí, že je aj proti nekontrolovanému odchodu.

Na brexit bez dohody sa aktuálne pripravuje aj slovenská vláda, uistil Lajčák. Dodal, že je rozpracovaný návrh legislatívneho aktu zákona, ktorý bude riešiť niektoré praktické veci, v prvom rade garantovať rovnaké práva občanov.

Podľa ministra Británii už veľa možností nezostáva: "Dohoda bola odmietnutá, neviem, čo by sa muselo stať, aby tá istá dohoda bola schválená. Ten rozdiel bol obrovský, väčší, než ktokoľvek mohol predvídať."

Na margo tvrdého brexitu však varoval, že cena zaň by bola zbytočne vysoká. Na základe osobnej návštevy Londýna zhodnotil, že tamojšia "spoločnosť je hlboko rozdelená a ostane hlboko rozdelená bez ohľadu na výsledok".

Oddialene brexitu nereálne nevidí. "Ale britská strana by musela zdôvodniť, že kvôli čomu," pokračoval šéf slovenskej diplomacie a pripustil, že EÚ bola pripravená to podporiť. "Ale ak tu máme len naťahovať agóniu, tak to nič nerieši," dodal. Zároveň podľa jeho slov cesta nevedie ani cez nátlak na Brusel, aby ustúpil a ponúkol dohodu, ktorá bude výhodnejšia pre Britániu a menej výhodná pre EÚ.

Nové otváranie dohody vylúčil aj preto, že proces jej utvárania bol transparentný. "Neviem si predstaviť, prečo by sa mala otvárať, pretože ona je vybalansovaná, to, čo je zásadné v tejto dohode, je, že práva a povinnosti sú na rovnakej úrovni," povedal Lajčák.

EÚ sa podľa ministra snaží byť Británii pri schvaľovaní dohody nápomocná už aj tým, že chce férové pravidlá a nechce sa len tak "odstrihnúť".

Osobitná spravodajkyňa Lucia Čarnecká