Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

VIDEO: Slovensko presadilo prehodnocovanie spolupráce NATO a EÚ

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Andrej Galica

Ministri zahraničných vecí NATO podpísaním dokumentu o užšej obrannej spolupráci s Európskou úniou potvrdili svoje záväzky z varšavského summitu aliancie v júli tohto roku.

Brusel 6.decembra (TASR) - Brusel 6. decembra (TASR) - Slovensku sa v rámci dnešných debát ministrov zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie v Bruseli podarilo presadiť iniciatívu, aby sa dohodnutý proces utužovania spolupráce NATO s EÚ dvakrát ročne prehodnocoval. Uviedol to šéf diplomacie SR Miroslav Lajčák.

Ministri zahraničných vecí NATO podpísaním dokumentu o užšej obrannej spolupráci s Európskou úniou potvrdili svoje záväzky z varšavského summitu aliancie v júli tohto roku.

"To bola slovenská iniciatíva, že sa bude dvakrát ročne predkladať návrh na to, ako ďalej prehĺbiť spoluprácu medzi úniou a alianciou," upozornil Lajčák, podľa ktorého sa to dostalo aj do záverov ministerských rokovaní.

Ministri rokovali aj o aktivitách NATO zameraných na znižovanie migračných tokov v Stredozemnom mori a na boj proti takzvanému Islamskému štátu (IS) na Blízkom východe.



Debaty ministrov podľa Lajčáka naznačili istú odlišnosť názorov o úlohe aliancie, keď niektorí spojenci kladú dôraz na boj proti migrácii, zatiaľ čo iné na boj proti terorizmu. Rôznia sa aj názory, či by NATO v týchto prípadoch malo byť vedúcou silou alebo podporovať iné koalície, ktoré v danom regióne pôsobia.

"Aj preto generálny tajomník Jens Stoltenberg zadal úlohu vypracovať politicko-vojenské hodnotenie s návrhom možností, čo by aliancia mala urobiť. To by malo túto debatu zúžiť na konkrétne priority," skonštatoval Lajčák. Touto úlohou sa budú v najbližších týždňoch zaoberať veľvyslanci členských krajín NATO.

Lajčák tiež pripomenul, že v rámci debát o regióne západného Balkánu ministri dnes naznačili potrebu väčšej angažovanosti aliancie v prospech týchto krajín. Viaceré členské štáty poukázali na aktivizáciu Ruska na západnom Balkáne. Lajčák upozornil, že NATO nesmie zabudnúť na svoju politiku otvorených dverí a viac pomáhať, aj v politickej rovine, krajinám, ktoré sa hlásia o členstvo v aliancii.