Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Lajčák: S ruským ministrom obrany budeme hovoriť o Ukrajine

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. FOTO TASR

Sergej Šojgu pricestuje na Slovensko ako jeden z hostí pozvaných v rámci osláv 70. výročia SNP v Banskej Bystrici.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý pricestuje na Slovensko ako jeden z hostí pozvaných v rámci osláv 70. výročia SNP v Banskej Bystrici, absolvuje aj oficiálny rozhovor s predstaviteľom slovenskej vlády týkajúci sa situácie na Ukrajine. Po zasadnutí kabinetu o tom dnes informoval minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

„Ja si neviem predstaviť, že by nikto z vlády nehovoril s ministrom o situácii na Ukrajine. Napriek tomu, že prichádza sem na spomienkové podujatie,“ uviedol Lajčák. Vysvetlil, že predstaviteľom Ruskej federácie bude slovenská strana tlmočiť stanovisko, ktoré zastáva ako členská krajiny Európskej únie.

„My nehovoríme jednu vec v Bruseli, druhú vec v Bratislave a tretiu vec trebárs v Moskve,“ zdôraznil šéf rezortu diplomacie. Jednotný postoj podľa neho zastávajú predstavitelia krajiny aj pri otázke sankcií voči Rusku.

Premiér Robert Fico opakovane opatrenia únie kritizoval. „To, že sankcie schvaľujeme, neznamená, že každý je z nich nadšený, ale my sme nikdy nepovedali, že sme proti nim, že ich blokujeme,“ doplnil Lajčák s tým, že netreba hľadať rozpory tam, kde nie sú.

Dosluhujúci prezident SR Ivan Gašparovič pozval na záver svojho funkčného obdobia na oslavy hlavy tých štátov, ktoré boli súčasťou antihitlerovskej koalície, medzi nimi aj ruského prezidenta Vladimira Putina. Rusko sa na Slovensko rozhodlo vyslať šéfa rezortu obrany. Osláv sa zúčastnia aj prezidenti Česka a Poľska, Miloš Zeman a Bronislaw Komorowski.