Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Lajčák: Štatút obcí na severe Kosova musí byť prijateľný pre všetkých

Na archívnej snímke Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Srbský prezident Aleksandar Vučič a kosovský premiér Albin Kurti sa v utorok zúčastnia na ďalších rokovaniach pod záštitou EÚ o normalizácii vzťahov.

Záhreb 2. mája (TASR) - Osobitný predstaviteľ EÚ pre kosovsko-srbský dialóg Miroslav Lajčák uviedol, že štatút obcí v Kosove so srbskou väčšinou musí byť "prijateľný pre obe strany a v súlade s európskymi normami". Vyslovil sa tak v rozhovore pre tlačovú agentúru HINA, píše v utorok TASR.

Srbský prezident Aleksandar Vučič a kosovský premiér Albin Kurti sa v utorok zúčastnia na ďalších rokovaniach pod záštitou EÚ o normalizácii vzťahov. Kľúčovým bodom rokovaní bude predloženie návrhu o štatúte obcí na severe Kosova.

"Návrh predloží manažérsky tím. Nevieme, čo v ňom je, ale mal by to byť začiatok procesu. V konečnom dôsledku potrebujeme mať štatút, ktorý bude prijateľný pre obe strany, Kosovo aj Srbsko, a v súlade s európskymi normami. Toto je prvý dôležitý krok," skonštatoval Lajčák.

Vytvorenie ZSO - samosprávneho združenia obcí s majoritným srbským obyvateľstvom v Kosove - je záväzkom Prištiny. Vyplýva z tzv. bruselskej dohody z roku 2013 dosiahnutej pod záštitou EÚ v snahe normalizovať vzťahy medzi Srbskom a Kosovom

Lajčák verí, že Vučič a Kurti napokon nájdu riešenie. "Je dôležité, aby sa spolu rozprávali, aby sa počúvali. Môžem dosvedčiť, že prvé stretnutie bolo náročné, ale naučili sa spolu rozprávať, počúvať sa, nesúhlasiť i navzájom sa rešpektovať, takže to je veľmi dôležité," dodal slovenský diplomat.

Etnickí Srbi tvoria väčšinu v štyroch severných kosovských regiónoch, inde výrazne prevažujú etnickí Albánci. Kosovo vyhlásilo nezávislosť v roku 2008. Približne 50.000 Srbov žijúcich na severe tejto bývalej srbskej provincie považuje za svoje hlavné mesto naďalej Belehrad, a nie Prištinu.