Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Lajčák: Tillerson ubezpečil spojencov z NATO o podpore USA

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR Jakub Kotian

Summitu NATO predchádza debata o výdavkoch, Rusku a boji proti terorizmu, tvrdí minister zahraničných vecí.

Brusel 31. marca (TASR) - Nový minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson dnes - v rámci svojho prvého vystúpenia pred rezortnými kolegami z členských krajín NATO - rozptýlil obavy z oslabenia americkej podpory pre Severoatlantickú alianciu.

Uviedol to dnes šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák po skončení jednodňového kola rokovaní ministrov aliancie v Bruseli. Schôdzka sa mala pôvodne uskutočniť až na budúci týždeň, ale bola presunutá nadnes, aby sa na nej mohol zúčastniť aj Tillerson.

Lajčák pripomenul, že diplomati aliancie sa už stretli s novým americkým ministrom obrany Jamesom Mattisom, viceprezidentom Mikeom Penceom, ale práve Tillerson je ich hlavný partner a chceli aj od neho počuť názory na dôležitú agendu NATO.

Podľa Lajčáka Tillerson zanechal "dobrý dojem" a hlavne rozptýlil obavy z možného oslabenia americkej podpory transatlantickej spolupráce.



"Prihlásil sa k hodnotám transatlantického partnerstva a cieľom aliancie a jednoznačne zdôraznil, že útok na jedného člena aliancie je útok na celú alianciu. To bol signál, ktorý bol dobre prijatý všetkými spojencami," opísal atmosféru rokovaní Lajčák.

Európski spojenci NATO sa netajili zámerom stretnúť sa s Tillersonom ešte pred jeho aprílovou návštevou v Moskve.

Podľa Lajčáka Tillerson naznačil, že v USA stále prebieha strategické prehodnotenie vzťahov s Ruskom. Poukázal tiež na to, že momentálne vo vzťahoch medzi alianciou a Ruskom nie je dôvera, keďže ju spojenci stratili v dôsledku konania Ruska na Ukrajine. Tillerson chce okrem iného v Moskve sondovať, či má Rusko záujem na obnovení tejto dôvery.

Summitu NATO predchádza debata o výdavkoch, Rusku a boji proti terorizmu



Dnešné zasadnutie ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli treba vnímať aj ako prípravu na májový summit Severoatlantickej aliancie, ktorý sa uskutoční v novom bruselskom sídle tohto obranného zoskupenia. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák po skončení ministerských rokovaní v Bruseli.

Podľa jeho slov sa rokovania sústredili na tri hlavné témy: boj proti terorizmu, rozpočtové povinnosti spojencov a vzťahy s Ruskom.

Lajčák upozornil, že americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson tlmočil odhodlanie prezidenta Donalda Trumpa podporiť alianciu v rámci boja proti terorizmu.

"Nehovoríme tu o nasadení bojových jednotiek, ale o výcviku, tréningu ozbrojených a špecializovaných síl v tých krajinách, ktoré sú zasahované terorizmom, o opravách a poskytovaní techniky," vysvetlil Lajčák. Aliancia chce byť v tomto boji viditeľnejšia, ale nikto nenavrhuje vysielanie aliančných vojenských síl do terénu.

Aj dnešné rokovania ministrov boli v znamení toho, že nová americká administratíva očakáva plnenie záväzkov so strany spojencov investovať dve percentá hrubého domáceho produktu do svojej obranyschopnosti.

"Spojené štáty očakávajú hodnoverný plán ako a dokedy sa k tomu jednotlivé členské krajiny dopracujú," upozornil Lajčák. USA podľa neho zdôrazňujú svoju oddanosť aliancii, ale zároveň naznačujú, že nikto nemôže očakávať, že Spojené štáty ponesú celú ťarchu nákladov s tým spojených.

Čo sa týka vzťahov NATO s Ruskom aliancia si podľa Lajčáka našla "správny prístup" k Moskve. Ide o Radu NATO-Rusko, čo je napríklad formát rokovaní, aký chýba Európskej únii. Pripomenul, že je to platforma pre komunikáciu založená na troch princípoch, ktorými sú obrana, odstrašenie a dialóg. Naposledy sa členovia tejto rady stretli vo štvrtok.

Lajčák pripomenul, že aj na základe týchto rokovaní sa potvrdilo, že aliancia a EÚ politicky opustili Balkán, čo vidieť na oslabení integračných ambícií krajín tohto regiónu.

Samostatne, mimo formátu ministerských rokovaní, dnes v Bruseli zasadala aj Komisia NATO-Ukrajina. Spojenci podľa Lajčáka vyjadrili politickú podporu Ukrajine, ako však upozornil, aliancia očakáva konkrétne výsledky v boji o nastolenie právneho štátu a v boji proti korupcii. Ak napriek tomu, že predstavitelia NATO oceňujú, že ukrajinská vláda robí veľa, stále treba viac, lebo "boj o Ukrajinu sa vedie v Kyjeve a nie niekde inde".