Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

LAJČÁK: Nie je to v polohe, aby sme dávali na Ukrajinu hotové peniaze

minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák Foto: TASR/Martin Baumann

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa na Bezpečnostnú radu SR vrátil z rokovania európskych ministrov zahraničných vecí.

Bratislava 3. marca (TASR) - Slovensko pomáha Ukrajine humanitárnou pomocou a ponúka liečenie a rehabilitáciu ľudí, ktorí boli zranení pri demonštráciách. Aj keď je téma finančnej pomoci Ukrajine v Európskej únii (EÚ) aktuálna, nie je v polohe, že by malo Slovensko poskytnúť východnému susedovi hotové peniaze.

Pred dnešným rokovaním Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky to vyhlásil podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý sa vrátil z rokovania európskych ministrov zahraničných vecí.

Slovensko podľa neho poskytne liečebné kapacity zatiaľ dvadsiatim zraneným, vzhľadom na záujem z ukrajinskej strany sa tento počet môže v budúcnosti zvýšiť. Na Ukrajine je podľa neho v tejto chvíli misia Európskej komisie, ktorá mapuje aktuálne potreby nášho východného suseda.

Rovnako je podľa Lajčáka možné, že sa Slovensko zapojí do prípadnej medzinárodnej pozorovateľskej misie na Kryme, ak k nej príde. "Veľmi aktívne za to vystupujeme, aby sme poslali medzinárodných pozorovateľov. Ruský veľvyslanec pri OBSE dnes odmietol účasť OBSE. Ja som za to, aby sme vyslali misiu, ktorá bude pozostávať z predstaviteľov OSN, OBSE, aj Rady Európy. To sú tri dôležité medzinárodné organizácie, ktorých je Ruská federácia členom. Bolo by veľmi zvláštne, keby odmietli účasť týchto organizácií, keď sú ich členom," povedal Lajčák.

Ministri zahraničných vecí EÚ podľa neho označili ruskú akciu za akt agresie, porušenie územnej celistvosti a integrity Ukrajiny a žiadajú okamžité stiahnutie ruských vojsk, ako aj začiatok rokovaní Ruskej federácie s Ukrajinou. "Pokiaľ nedôjde z ruskej strany k deeskalácii krokov, lídri EÚ, ktorí sa stretnú v Bruseli vo štvrtok (6. marca), začnú rokovať o konkrétnych sankčných opatreniach, vrátane cielených sankcií. V tejto chvíli bol prijatý aj záver, že krajiny EÚ, ktoré sú členmi skupiny G8 pozastavujú všetky prípravné práce súvisiace s uskutočnením summitu v Soči," dodal Lajčák. Zdôraznil, že EÚ a Rusko sa navzájom ekonomicky potrebujú a práve preto je potrebné začať na tému Ukrajiny komunikovať, čo podľa neho Ruská federácia "zatiaľ nerobí".

Vstup cudzích vojsk na územie Ukrajiny bez mandátu príslušnej medzinárodnej organizácie je porušením medzinárodného práva. Na dnešnej schôdzke sa na tom zhodli traja najvyšší slovenskí ústavní činitelia - prezident Ivan Gašparovič, predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) a premiér Robert Fico (Smer-SD).

Prezident pripomenul, že podobný postoj zaujalo Slovensko aj v prípade Kosova. Dodal, že najvyšší slovenskí ústavní činitelia veľmi pozorne sledujú dianie na Ukrajine a dnešné stretnutie sa uskutočnilo s cieľom zjednotenia ich postojov. "Aby sme nemali rôzne názory a situáciu chápali spoločne," poznamenal Gašparovič.

"Povedali sme to v minulosti, aj v súvislosti s Kosovom, aj Irakom a hovoríme to aj teraz, v súvislosti s Ukrajinou," doplnil prezidenta predseda vlády Robert Fico.

"V mene vlády Slovenskej republiky verím, že toto porušenie medzinárodného práva bude riešené s chladnou hlavou. Nikomu nepomôže vyhrážať sa, nikomu nepomôže mať silné reči. Bude musieť dôjsť k významnej dohode zainteresovaných hráčov. A rovnako musí platiť, že sa musí dodržiavať nielen medzinárodné právo, ale aj dohody, ktoré boli v súvislosti s Ukrajinou podpísané za účasti významných ministrov zahraničných vecí," zdôraznil Fico.

Dodal, že Slovensko chce koordinovať svoje postoje s partnermi v Európskej únii.

Podľa predsedu parlamentu Pavla Pašku už opoziční predstavitelia avizovali záujem zvolať na ukrajinskú tému mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR. "Na zajtra (4.3.) som pozval predsedov štandardných politických strán na stretnutie, aby sme hovorili o možnom obsahu rokovania tejto chôdze a jej organizačnom zabezpečení," dodal Paška.