Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

M. Lajčák zopakoval pozvanie na návštevu pre J.Bidena a J.Kerryho

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák a šéf americkej diplomacie John Kerry odpovedajú na otázky novinárov po stretnutí vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Kerry by mohol do SR podľa Lajčáka zavítať napríklad na medzinárodnú bezpečnostnú konferenciu Globsec, oslavu 70. výročia Slovenského národného povstania či na niektoré podujatia v rámci V4.

Washington/Bratislava 20. marca (TASR) - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák sa dnes počas návštevy USA stretol so šéfom americkej diplomacie Johnom Kerrym. Hlavnou témou rozhovorov vo Washingtone bola aktuálna situácia na Ukrajine.

Kerry Lajčáka oboznámil s uvalením ďalších jednostranných sankcií USA voči Rusku, ktoré dnes ohlásila administratíva prezidenta Baracka Obamu.

Ministri hovorili aj o potrebe vyslania misie OBSE na Ukrajinu, aby sa zabezpečila objektivizácia správ o tom, čo sa tam v skutočnosti deje. Kerryho zaujímala aj otázka reverzného toku plynu cez Slovensku na Ukrajinu.

Diskutovalo sa aj o príprave septembrového summitu NATO, pričom Lajčák zdôraznil slovenskú podporu politike otvorených dverí, a teda ďalšieho rozširovania aliancie. Jej členskou krajinou by sa mohlo stať eventuálne Gruzínsko. "Sme presvedčení, že aj tento summit by mal vyslať v tomto smere jednoznačný signál," podotkol Lajčák.

Lajčák zopakoval pozvanie

Šéf slovenskej diplomacie dnes tlmočil pozvanie na návštevu Slovenska pre svojho amerického partnera Johna Kerryho a viceprezidenta Joea Bidena.

Bidena na návštevu pozval počas stretnutia s ním a prezidentom Barackom Obamom v Bielom dome v novembri minulého roka premiér Robert Fico. Viceprezident s tým súhlasil, otvorenou otázkou ostáva nájdenie vhodnej príležitosti.

Kerry by mohol do SR podľa Lajčáka zavítať napríklad na medzinárodnú bezpečnostnú konferenciu Globsec, oslavu 70. výročia Slovenského národného povstania či na niektoré podujatia v rámci Vyšehradskej štvorky, ktorej bude Slovensko od júla predsedať.

Ministri hovorili aj o budúcotýždňovom summite EÚ-USA v Bruseli. "Poslednýkrát bol takýto summit v roku 2011, čo vysiela zvláštne signály, ako keby sme nepotrebovali komunikovať," uviedol Lajčák pre TASR s tým, že by sa na ňom malo diskutovať o dohode o zóne voľného obchodu či energetike.

Neobišli ani prípravu septembrového summitu NATO, pričom Lajčák zdôraznil slovenskú podporu politike otvorených dverí, a teda ďalšieho rozširovania aliancie. Jej členskou krajinou by sa mohlo stať eventuálne Gruzínsko. "Sme presvedčení, že aj tento summit by mal vyslať v tomto smere jednoznačný signál," podotkol.