Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lajčák varoval pred lievikovým efektom súčasnej utečeneckej vlny

Miroslav Lajčák Foto: TASR/AP

Šéf slovenskej diplomacie zdôraznil, že nie je proti kvótam na prerozdelenie utečencov.

Luxemburg 5. septembra (TASR) - Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák varoval dnes na neformálnom zasadaní ministrov zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu pred lievikovým efektom, ktorý môže vyvolať súčasný prúd utečencov prichádzajúcich do EÚ.

Podľa agentúry APA Lajčák zdôraznil, že nie je proti kvótam na prerozdelenie utečencov. "Ja len hovorím, že musíme byť opatrní. Toto nie je svojvoľné byrokratické rozhodnutie," povedal.

Slovensko chce určite byť súčasťou riešenia. "Ako však môžeme diskutovať o kvótach, keď máme obrovský nápor utečencov? Nevieme, o akých číslach hovoríme," pripomenul Lajčák.

Slovensko chce podľa neho komplexnú diskusiu o dôvodoch utečeneckej krízy, ochrane hraníc a likvidácii sietí prevádzačov. Šéf slovenskej diplomacie zároveň poprel informácie, že Slovensko požadovalo pre utečencov koridor do Nemecka. "V slovenskej vláde sme o koridore nikdy nediskutovali," konštatoval Lajčák.

Server Novinky cz v piatok informoval, že ak by Nemecko prejavilo záujem prijať všetkých sýrskych migrantov, Česká republika a Slovensko pripravia vlakový koridor na ich presun z Maďarska. Podľa neho sa na tom zhodli na stretnutí v Prahe ministri vnútra ČR a SR Milan Chovanec a Robert Kaliňák.

Množia sa požiadavky na mimoriadny summit EÚ

Požiadavky na usporiadanie mimoriadneho summitu EÚ k riešeniu utečeneckej krízy pribúdajú. Po skončení dvojdňového neformálneho zasadania ministrov zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu to dnes povedal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

"Mnohí ministri žiadali predsunutie summitu EÚ z polovice októbra alebo mimoriadny summit," citovala Lajčáka agentúra APA.

Diskusia ministrov zahraničných vecí EÚ sa podľa neho netýkala rozdelenia utečencov podľa kvót. Nedávne udalosti na rakúsko-maďarských hraniciach sú argumentom proti takémuto riešeniu. "Nemôžete nútiť ľudí zostať v krajine, v ktorej nechcú byť. Ak to urobíte, porušíte európske pravidlá. Ak to neurobíte, presunú sa do svojej európskej cieľovej krajiny. Musíme byť úprimní," konštatoval Lajčák.

Minister žiada obnovenie schengenského systému. Kým sa neskončí nával migrantov, môže EÚ urobiť len málo. Lajčák sa neobáva toho, že by Schengen skolaboval. Táto kríza by sa nemala vnímať len z humanitárneho, ale aj z ekonomického, sociálneho a bezpečnostného hľadiska.

"Nemali by sme klamať sami seba. Nesmieme si myslieť, že to môžeme vybaviť kvótami a problém potom zmizne. Maďari to skúsili a vidíte výsledok," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Čo najskorší summit EÚ požaduje aj Lajčákov nemecký rezortný partner Frank-Walter Steinmeier. Ten navrhuje, aby sa uskutočnil už začiatkom októbra. Vrcholnú schôdzku by podľa neho mohli pripraviť šéfovia rezortov diplomacií a vnútra EÚ na ďalšej mimoriadnom stretnutí.