Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Lajčák v New Yorku: S extrémizmom sa dá bojovať prevenciou a vzdelaním

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák na ministerskom zasadnutí Skupiny priateľov Aliancie civilizácií 23. septembra 2016 v New Yorku. Foto: MZVaEZ SR

Minister zahraničných vecí pripomenul, že extrémizmus je okrem iného živený globálnou propagandou, ktorá mladých ľudí zasahuje cez moderné technológie a sociálne médiá.

New York/Bratislava 24. septembra (TASR) – „Násilný extrémizmus a xenofóbia sú v priamom rozpore so všetkými princípmi OSN a predstavujú hrozbu nielen pre spoločnosť, pre jednotlivé štáty, ale aj pre celé medzinárodné spoločenstvo.“ Na ministerskom zasadnutí Skupiny priateľov Aliancie civilizácií to v piatok v New Yorku povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Stretnutie v rámci Valného zhromaždenia OSN za účasti ministrov zahraničných vecí krajín Aliancie civilizácií bolo venované rastúcej xenofóbii a neznášanlivosti vo viacerých častiach sveta v dôsledku etnických, náboženských a politických konfliktov.

Minister M. Lajčák sa vo svojom vystúpení sústredil na otázku prevencie radikalizácie mladých ľudí. „Je alarmujúce, ako narastá trend radikalizácie mladých. Výsledkom sú tragédie, ktorých rozsah je bezprecedentný. Ľudia sa však ako extrémisti nerodia, stávajú sa nimi. Preto sa musíme dôkladne zaoberať tým, prečo sa tak deje,“ zdôraznil minister M. Lajčák. Pripomenul, že extrémizmus je okrem iného živený globálnou propagandou, ktorá mladých ľudí zasahuje cez moderné technológie a sociálne médiá.

„Zmena sociálnych a rodinných štruktúr, chýbajúci pocit bezpečia či spravodlivosti, slabá integrácia, nedostatok príležitostí a absencia vyhliadok na lepšiu budúcnosť – to všetko predstavuje živnú pôdu pre extrémizmus,“ konštatoval minister M. Lajčák a načrtol, kde vidí možnosti, ako sa fenoménu radikalizácie mladých ľudí postaviť.

„Potrebujeme tesnejšiu spoluprácu v oblasti vzdelávania, vedy, kultúry, v oblasti komunikácie, spoluprácu občianskej spoločnosti i podnikateľskej sféry. Mladých musíme naučiť, ako vzdorovať extrémistickej propagande a odmietnuť ju. Najúčinnejší nástroj je prevencia v podobe vzdelávania. Mladých ľudí treba naučiť nielen čítať a písať, ale treba v nich tiež pestovať povedomie o hodnotách, pochopenie pre iné kultúry a rešpekt pre diverzitu,“ poznamenal minister M. Lajčák na ministerskom stretnutí Aliancie civilizácií.

V priebehu piatka sa Minister M. Lajčák zúčastnil aj na ministerskom zasadnutí k implementácii dohody o mieri v Mali, ktoré otvoril generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Minister M. Lajčák vo svojom vystúpení deklaroval pokračujúcu pripravenosť SR prispievať k spoločnému úsiliu pri napĺňaní dohody, ktorá má prispieť k zmiereniu a stabilizácii v Mali. Pripomenul, že Slovensko vyslalo svojich expertov na výcvik malijskej armády v rámci výcvikovej misie EÚ.

Vyzdvihol pri tom skutočnosť, že v medzinárodných aktivitách na nastolenie mieru v Mali sa počíta aj s reformou bezpečnostného sektora, čo je agenda, ktorú v rámci OSN presadzuje práve Slovensko. Reforma bezpečnostných zložiek a inštitúcií právneho štátu zohráva dôležitú úlohu v postkonfliktných situáciách a vytvára nevyhnutný predpoklad na ukončenie cyklu nestability a neistoty.

Počas pobytu v New Yorku sa minister M. Lajčák zúčastnil aj na tradičnej Transatlantickej večeri, na ktorú rezortných kolegov z EÚ a NATO pozýva minister zahraničných vecí USA John Kerry počas konania Valného zhromaždenia OSN.

Ide o neformálne stretnutie ministrov za zatvorenými dverami, na ktorom diskutujú o aktuálnych otázkach vzájomných vzťahov a témach, ktoré sú dôležité pre krajiny na oboch stranách Atlantiku.

Minister M. Lajčák za Slovensko potvrdil dôležitosť, akú pripisujeme pevnej transatlantickej väzbe a spolupráci pri riešení všetkých globálnych výziev, ktoré majú presah na bezpečnosť všetkých partnerov. „Na oboch stranách Atlantiku je možno pocit, že sme zavalení a preťažení rozličnými krízami – od migračnej krízy, cez ekonomické problémy až po narastajúci populizmus a extrémizmus – ale nesmieme zabúdať, o koľko ťažšie by bolo ich zvládanie, keby sme nemali toto jedinečné partnerstvo medzi Európou a USA,“ povedal minister M. Lajčák.

Okrem účasti na multilaterálnych podujatiach pokračoval minister M. Lajčák aj v piatok v bilaterálnych aktivitách a postupne sa stretol s predsedom 71. Valného zhromaždenia OSN Petrom Thomsonom, ministrom zahraničných vecí Kuby Brunom Eduardom Rodriguezom Parrillom, zástupcom námestníčky ministra zahraničných vecí USA pre Európu Hoytom Yeem, koordinátorom ministerstva zahraničných vecí USA pre politiku sankcií Danom Friedom, ministrom zahraničných vecí Malajzie Datom Anifahom Amanom, ministerkou zahraničných vecí Venezuely Delcy Rodríguez Gómezovou a kosovským premiérom Isom Mustafom spoločne s kosovským ministrom zahraničných vecí Enverom Hoxhajom.

TASR o tom informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.