Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Sme blízko toho, aby boli použité zbrane, varuje Lajčák

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa Lajčáka je len zdaním, že v súčasnosti všetci len na niečo čakajú.

Bratislava 9. marca (TASR) - Situácia na ukrajinskom Kryme, na ktorom sa rozmiestnili ruskí vojaci, je blízko toho, aby boli použité zbrane. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) s tým, že ak by tento trend pokračoval, môžeme sa ocitnúť v stave ako počas studenej vojny.

Lajčák nesúhlasí s tým, že si Rusko mimoriadne summity EÚ k situácii na Ukrajine ani nevšimlo. "Neexistuje, aby si niekto nevšimol, čo hovorí USA a EÚ. Únia je naštartovaná, jazyk sa pritvrdil, EÚ dala jasne najavo, že ak nebudeme vidieť výsledky, budeme konať ďalej. To netreba podceňovať," upozornil šéf slovenskej diplomacie.

Podľa jeho slov je dôležité, aby sa rešpektovali pravidlá, na ktorých je postavená celá povojnová medzinárodná architektúra. "Pravidlá hry treba rešpektovať či nám vyhovujú alebo nevyhovujú. Ak to tak nebude, smerujeme k anarchii," varoval.

Predseda Zahraničného výboru NR SR František Šebej (Most-Híd-) je dokonca presvedčený, že studená vojna v nejakej redukovanej podobe už začala. Na margo sankcií voči Rusku poznamenal, že majú zmysel vo forme tlaku na prezidenta Vladimíra Putina, ktorý ho môže prinútiť k ústupkom či k tomu, aby neexpandoval ďalej.

Podľa Šebeja je možné, že Krym je pre Ukrajinu stratený, ale sú tu aj ďalšie oblasti. "Kam až siahajú Putinove územné ambície je ovplyvnené aj tým, aký tvrdý postoj dokáže Západ voči tomuto porušeniu medzinárodného práva zaujať. Keď v roku 2008 podniklo Rusko inváziu do Gruzínska, USA za prezidenta Georgea Busha zaviedli veľmi prudké ochladenie vzťahov. Po tom, ako nastúpil Barack Obama, nasledoval reset vzájomných vzťahov a po tvrdom postoji ani stopy. Putinovi ostala lekcia, že čokoľvek urobí, nebude potrestané," myslí si opozičný poslanec.

Podľa Lajčáka je len zdaním, že v súčasnosti všetci len na niečo čakajú. "V pozadí prebiehajú veľmi intenzívne diplomatické rokovania. Ak totiž nenájdeme riešenie, po 16. marci (po referende na Kryme, pozn. TASR) nastane úplne nová situácia. Chcem vysloviť nádej, že do 16. marca sa na niečom dohodneme," poznamenal.

Šebej je však pesimista. "Rusi budú rokovať a budú konštruktívni, len ak nebudú mať inú alternatívu," myslí si.