Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Lajčák: Viacero ministrov EÚ spomenulo sankcie pre kerčský incident

Na archívnej snímke Miroslav Lajčák Foto: TASR/Monika Hipmánová

Lajčák upozornil, že incident v Kerčskom prielive je v EÚ vnímaný ako priamy dôsledok anexie Krymu.

Brusel 10. decembra (TASR) - Európski diplomati sa v pondelok v Bruseli venovali viacerým dôležitým témam, z politického hľadiska však bola najdôležitejšou diskusia k aktuálnej situácii v Azovskom mori, a to v súvislosti s ukrajinsko-ruskou roztržkou po zajatí lodí v Kerčskom prielive, ku ktorému došlo 25. novembra tohto roku.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák to uviedol v rozhovore pre TASR po skončení zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Podľa jeho slov Rada ministrov odsúdila túto udalosť a diplomati zdôraznili plnú podporu zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny. "Európska únia prijala výzvu na prepustenie zajatých a neprávom odsúdených ukrajinských námorníkov a navrátenie lodí," opísal situáciu. Táto výzva sa týka aj garantovania voľného prechodu cez Kerčský prieliv pre všetky lode.

Lajčák zdôraznil, že Ukrajina bola v podstate dvakrát témou diskusií, lebo ministri okrem vlastných "vnútorných" debát na túto tému mali možnosť hovoriť o vývoji situácie aj priamo so šéfom ukrajinskej diplomacie Pavlom Klimkinom.

"Ten rozhovor bol venovaný skôr tomu, ako pomôcť regiónom východnej Ukrajiny, ktoré trpia blokádou. Ako presmerovať pomoc, ktorú poskytuje EÚ, tak, aby ľudia v týchto postihnutých regiónoch netrpeli," vysvetlil šéf slovenského rezortu diplomacie.

Lajčák upozornil, že incident v Kerčskom prielive je v EÚ vnímaný ako priamy dôsledok anexie Krymu. Dodal, že Rada ministrov prejavila silný záujem na tom, aby sa napätie medzi oboma stranami nezvyšovalo, skôr naopak, aby došlo k upokojeniu situácie.

Na otázku TASR, či sa po incidente v Kerčskom prielive nehovorilo v rámci ministerských rokovaní o možnosti nových sankcií voči Rusku, Lajčák priznal, že táto téma bola spomenutá viacerými ministrami. V tejto chvíli však podľa neho nie je nič dohodnuté a diskusie na túto tému budú pokračovať.

Slovensko ako budúca predsednícka krajina Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) má podľa Lajčáka silný záujem na dosiahnutí udržateľného mierového riešenia, ktoré bude založené na minských dohodách a územnej celistvosti Ukrajiny.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)