Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

LAJČÁK: Hovoriť o zlyhaní pri migrácii je nevedomosť alebo zavádzanie

Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR/AP

Za najviditeľnejší výsledok predsedníctva označil bratislavský summit a bratislavský proces.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Na slovenské predsedníctvo v Rade EÚ sa môžeme pozrieť s pocitom spokojnosti a zadosťučinenia, nie na základe subjektívnych hodnotení, ale predovšetkým ohlasov zo zahraničia, povedal pre TASR minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).



"Bolo bezchybné z organizačného, protokolárneho hľadiska, bolo vysoko profesionálne a dobre sme si počínali aj politicky, to je hodnotenie nestranných pozorovateľov. Slovensko dokázalo, že je čestným sprostredkovateľom, že naozaj sme sa snažili posunúť európsku agendu dopredu všade tam, kde sa vieme dohodnúť," uviedol minister.

Potvrdil, že ani s odstupom času by na prioritách nič nemenili. Predsedníctvo podľa jeho slov predstavovalo desiatky rokovaní na ministerskej úrovni a stovky rokovaní na expertnej úrovni, ktoré viedli slovenskí predstavitelia. Slovensko malo podľa neho viac ako 300 podujatí po celom svete zhruba v 35 krajinách. "Nepodcenili sme nič, štyri roky sme sa poctivo pripravovali a môžem povedať, že príprava sa vydarila," zhodnotil Lajčák.



Za najviditeľnejší výsledok predsedníctva označil bratislavský summit a bratislavský proces. V rámci konkrétnych výsledkov pre občanov spomenul napríklad výrazný posun v odstránení roamingu. "To už je vlastne rozhodnuté, žiadny roaming sa na území EÚ nebude uplatňovať. Ďalej tzv. geografický blocking, čo znamená, že vo virtuálnom priestore nie je voľná sloboda pohybu dát, niektoré služby si nemôžete objednať zo Slovenska, ale môžete si ich objednať napríklad z Rakúska. Aj v tejto oblasti sme prakticky prispeli k tomu, že to zrušíme. Ale vyrokovali sme aj rozpočet na budúci rok, ktorý bude flexibilný a je zvýšený práve v oblastiach, ktoré sú dôležité pre našich občanov, ako je podpora zamestnanosti a hospodárskeho rastu," zdôraznil minister Lajčák.



Nestotožňuje sa s hodnotením europoslanca Ivana Štefanca (KDH), ktorý označil oblasť migrácie za zlyhanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). "Myslím si, že je to trochu diagnóza, že keď som opozičný poslanec tak môj stranícky záujem je dôležitejší ako záujem štátu. Migračná téma je ťažká, zložitá a náročná. Jednoznačným úspechom nášho predsedníctva je, že počas neho, konkrétne 6. októbra začala fungovať Európska pohraničná a pobrežná stráž," vyzdvihol minister, pričom spomenul i návrh efektívnej solidarity. "Tento papier zostáva na stole a bude sa o ňom viesť diskusia aj ďalej, to znamená hovoriť o zlyhaní je buď zarážajúca nevedomosť, alebo hrubé zavádzanie, naozaj hodnotia vysoko naši partneri aj to, že v oblasti migrácie, kde naša pozícia bola iná než vo väčšine krajín EÚ, sme zohrávali konštruktívnu úlohu čestného sprostredkovateľa," vyhlásil.

Osobne verí tomu, že za šesť mesiacov sa im podarilo úniu priblížiť k občanom.



Nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý nedávno kritizoval rezort diplomacie za to, že nedoručil po poslaneckom prieskume, ktorý sa konal začiatkom decembra, všetky požadované dokumenty. "V prvom rade, tu nie je žiadna kauza. Sú tu pochybnosti, ktoré vyslovila v blogu bývalá zamestnankyňa. To, že sa to nafúklo spôsobom prekračujúcim všetky hranice zdravého rozumu, mňa osobne veľmi sklamalo a zarmútilo," uviedol Lajčák.

O tom, či sa niekto dopustil porušenia zákonov podľa neho rozhodujú inštitúcie, ktoré v tejto veci konajú. "Chcel by som vyzvať všetkých, aby sa zdržali týchto ťažkých slov, aby sa nám tu inžinieri alebo ľudia bez právnického vzdelania nevyjadrovali na odborné právnické témy pred kamerami, pretože právnické debaty patria právnikom a nemala by sa na nich stavať politická kampaň. Určite sa po Novom roku k tejto téme vrátime, pretože ako som povedal, ja s vysvedčením hodnotenia pred občanov predstúpim. A ak sa urobila chyba na našej strane, vyvodím dôsledky, ak sa neurobila chyba, budem sa pýtať ja," zdôvodnil Lajčák.

Na otázku TASR, či si stojí za tým, že všetky požadované dokumenty doručili, minister diplomacie odpovedal, že všetko čo mali ako štátna inštitúcia v medziach zákona odovzdať, aj odovzdali.