Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Prvou laureátkou filantropickej Siene slávy sa stala E. Vášáryová

Slávnostné udeľovanie cien Filantrop roka 2013 a TOP firemný filantrop Fóra donorov sa uskutočnilo 27. novembra 2013 v Bratislave. Prvou laureátkou Siene slávy Fóra donorov sa stala herečka Emília Vášáryová (vpravo). Toto špeciálne uznanie získala za dlhoročné angažovanie sa v oblasti filantropie. Cenu jej odovzdal Anton Srholec (vľavo). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Fórum donorov udelilo aj dve špeciálne ocenenia. Pavlína Oláhová získala ocenenie Filantrop napriek hendikepu a Marián Kuffa Cenu za prínos komunite.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Slávnostné udeľovanie cien Filantrop roka 2013 a TOP firemný filantrop Fóra donorov sa uskutočnilo v stredu večer (27.11.) v bratislavskom divadle Malá scéna. Ocenenie mohli získať firmy a jednotlivci, ktorí v minulom roku poskytli finančné alebo nefinančné dary na podporu verejnoprospešných projektov.

Tento rok sa udeľovali ocenenia v ôsmich kategóriách. K pravidelným patria tri kategórie: Celkový objem darov - veľké firmy, Celkový objem darov - stredné a malé firmy a Pomer zisku a darov. Od minulého roka sa udeľujú dve nové kategórie: Zamestnanec roka a Filantrop roka. V tomto roku udelilo Fórum donorov ocenenie aj v troch špeciálnych kategóriách: Filantrop napriek hendikepu, Cena za prínos komunite a pri príležitosti Európskeho dňa nadácií a donorov ocenili aj prvú laureátku Siene slávy Fóra donorov.

Cieľ podujatia


"Hlavným cieľom podujatia je poukázať na to, že filantropom môžem byť naozaj každý. Nezáleží to od zdravotného stavu nášho tela, duše či dokonca bankového konta. My hovoríme, že filantropia je životný štýl a to sa snažíme presadzovať," priblížila význam podujatia Lucia Faltinová, výkonná riaditeľka Fóra donorov a podpredsedníčka Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.

Filantropom roka sa stal podnikateľ Miro Bílik, ktorý sa vyrovnal so situáciou, keď jeho dvojročnému synovi diagnostikovali leukémiu. V roku 2009 založil Občianske združenie Deťom pre život. Ako zanietený cyklista vytvoril medzinárodný projekt s názvom Na bicykli deťom. Jeho snahou je pomáhať oddeleniam detskej onkológie a organizovať rekondičné pobyty pre malé deti s celou rodinou.

Fórum donorov udelilo aj dve špeciálne ocenenia. Pavlína Oláhová získala ocenenie Filantrop napriek hendikepu a Marián Kuffa Cenu za prínos komunite. Oláhová aj napriek tomu, že je invalidná dôchodkyňa po ťažkej mozgovej obrne, dokáže pomáhať mnohodetným rodinám a bezdomovcom tým, že pre nich zbiera šatstvo, topánky či trvanlivé potraviny. Kňaz Marián Kuffa sa venuje sirotám, bezdomovcom, prostitútkam, prepusteným väzňom, ľuďom po odchode z detského domova, alkoholikom aj narkomanom. V obci Žakovce postavil pre týchto ľudí azylový dom, kde žije spolu s nimi.

Sieň slávy Fóra donorov


Prvou laureátkou Siene slávy Fóra donorov sa stala herečka Emília Vášáryová. Toto špeciálne uznanie získala za dlhoročné angažovanie sa v oblasti filantropie. Už 15 rokov je čestnou predsedníčkou verejnej zbierky Hodina deťom a v roku 1995 stála pri zrode Nadácie pre deti Slovenska. "Ja som sa zapojila do tohto projektu a neľutujem, pretože pomáhať iným je jedna z najdôležitejších vecí, pre ktorú sme prišli na tento svet. Z mojej vlastnej skúsenosti môžem povedať, že keď pomáhame druhým, pomáhame tým aj sebe," povedala Vášáryová.

Ocenenie TOP firemný filantrop je určené pre firmy, ktoré venujú svoje prostriedky na dobrú vec, a zároveň zvyšujú povedomie verejnosti o aktivitách firmy v oblasti firemnej filantropie. Ocenenie je tento rok vyhlasované v spolupráci s ekonomickým denníkom Hospodárske noviny. Víťazom kategórie Celkový objem darov - veľké firmy (nad 250 zamestnancov) sa stal už ôsmy rok po sebe Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s. V roku 2012 venoval na verejnoprospešné účely 1,9 milióna eur.

Spoločnosť GlaxoSmithKline Slovakia, s.r.o., prispela minulý rok na verejnoprospešné účely sumou takmer 367.000 eur. Vďaka tomu získala ocenenie v kategórii Celkový objem darov - stredne veľké a malé firmy (do 249 zamestnancov).

Víťaz kategórie Pomer zisku a darov


Víťazom kategórie Pomer zisku a darov sa stala spoločnosť AXA Services, s.r.o., ktorá v rámci svojej stratégie podporuje charitatívne projekty, zodpovedný prístup k životnému prostrediu, dobrovoľníctvo svojich zamestnancov a talentované deti zo sociálne slabších rodín.

Už druhý rok udeľujú organizátori cenu Zamestnanec roka a Filantrop roka. V prvej kategórii získala ocenenie Zuzana Vojteková, ktorú nominovali jej kolegovia zo spoločnosti Slovak Telekom. Vojteková sa zúčastňuje na dobrovoľníckych aktivitách ako Naše mesto a tiež pomáha pri výsadbe stromov a čistení Vysokých Tatier. V Žiline sa aktívne zapája do organizovania zbierok a workshopov o ochrane detí a nepočujúcich.