Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Lavínové nebezpečenstvo kleslo na najnižší stupeň

Foto: Ilustračné foto: Ľuboš Pitoňák

. Počas uplynulých 24 h pripadlo od poprašku do 4 cm nového prachového snehu.

Demänovská Dolina 28. decembra (TASR) – V minulých dňoch trvajúce mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, kleslo vo všetkých slovenských pohoriach na 1. stupeň. TASR o tom informoval Igor Žiak, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Ojedinelé výnimky vo všeobecne dobre spevnenej a stabilnej snehovej pokrývke tvoria plochy vo veľmi strmom vysokohorskom teréne. „Veľké dodatočné zaťaženie povrchu môže zapríčiniť uvoľnenie malých lavín a snehových úplazov,“ spresnil Žiak s tým, že aj keď nepredpokladá zosuvy veľkých lavín, bezpečný pohyb v horách si vyžaduje znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmla a snehové prehánky. Teplota vzduchu sa pohybovala od -9 do +1 stupňa Celzia. Fúkal čerstvý vietor severozápadných smerov rýchlosťou do 50 km/h, na hrebeňoch v nárazoch až do 65 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo od poprašku do 4 cm nového prachového snehu.

Snehová pokrývka má síce vo všeobecnosti podpriemernú výšku, ale je rozložená veľmi nerovnomerne. Najmä na hrebeňoch môže byť miestami vyfúkaná až na podklad, ale aj s väčšou vrstvou nafúkaného a uloženého snehu. Nebezpečné snehové preveje môžu byť vysoké aj viac ako dva metre.